Nieuws Actueel

Economie op volle toeren: steeds meer snel groeiende bedrijven

Al drie jaar op een rij stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland, maar het is lang geleden dat er zoveel geteld werden als in 2017. Vooral in de zakelijke dienstverlening en in de bouw is er goed nieuws te melden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ezra Hakze | Foto: Pixabay 13 augustus 2018

Recordaantal snelgroeiende bedrijven

In 2017 waren er bijna 8500 snelgroeiende bedrijven, wat betekent dat het aantal gestegen is met 16 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen werden er circa 7300 snelgroeiende bedrijven geteld. In de periode tussen 2010 en 2017 is dat aantal nog nooit zo hoog geweest.

Lees ook: Er gingen in deze eeuw nog nooit zo weinig bedrijven failliet als nu

Zakelijke dienstverlening en bouw

De zakelijke dienstverlening gaat hierbij aan kop met 2350 snelgroeiende bedrijven, 300 meer dan in 2016.

Bij sommige sectoren viel het op dat het aandeel snelgroeiende bedrijven relatief hoog was: zo is 21.8 procent van de bedrijven in de sector informatie en communicatie een snelgroeiend bedrijf. In de horeca is dat 21.7 procent en in de zakelijke dienstverlening 21.2 procent.

Branches

Niet alleen de groei per sector, maar ook per branche komt aan bod in de cijfers van het CBS. In de handelssector gaat de groothandel aan kop met 1175 snelgroeiende bedrijven. In diezelfde sector doet de detailhandel het goed met een aantal van 695.

Binnen de horeca pieken eet- en drinkgelegenheden met 910 snelle groeiers en op het gebied van de zakelijke dienstverlening eindigen uitzend- en arbeidsbemiddelingsbureaus hoog met 840 snelgroeiende bedrijven.

Definitie

Een bedrijf is snelgroeiend als het aantal werknemers in drie achtereenvolgende jaren met minstens 10 procent toeneemt. Een overname kan hiervan ook de oorzaak zijn; volgens het CBS groeide 18,1 procent van de snelgroeiende bedrijven (mede) dankzij een overname.

Ook vorig jaar berichtte het CBS over een toename van snelle groeiers. Toen vielen vooral de bouw- en horecasector positief op.