Nieuws Actueel

Edes bedrijf baanbrekend met robotisering

Een wereldprimeur bij de vestiging van multinational ABB in Ede. Daar staan sinds gisteren drie robots aan de lopende band die samen één product maken, meldt het AD.

JAAP RADEMAKER 9 juni 2017

Robotisering ede bedrijf baanbrekend

Tweearmige robots die samenwerken en elkaar seintjes geven aan de lopende band. Dat is wereldwijd nog nooit vertoond, aldus directrice Hielkje Reindersma. Voor de zekerheid hadden ze het nog even nagekeken. ABB, een Zweeds-Zwitserse multinational met ruim 130.000 werknemers over heel de wereld, heeft in Ede een vestiging waar onder meer hollewanddozen gemaakt worden. Dit zijn de dozen die achter een stopcontact verstopt zitten in de wand.

Drie lijnen

Bij de oude werkwijze stond er één robot bij elke productielijn. Die robot verrichtte een handeling, waarna het product op de andere lijn werd gezet voor een nieuwe bewerking. In totaal ging het product over drie lijnen voor het gereed was. ,,Dat moet anders kunnen, dachten we. Want we hadden verschillende productielijnen en die moesten allemaal mee in het tempo van de langzaamste'', zegt René Wienholts, project engineer bij ABB.

Lees ook: Hoe blijven we robots de baas?

Veilig

Dat is anders bij de drie twee-armige robots die nu naast elkaar de hollewanddozen fabriceren. Wienholts: ,,Ieder heeft zijn eigen taak, je ziet hoe ze de dozen omdraaien en bewerken en aan elkaar doorgeven. Ze geven elkaar ook een seintje wanneer de volgende robot verder kan met de taak." Op die manier vinden er meerdere handelingen tegelijk op de lopende band plaats in plaats van één. Dat is winst, in tijd en geld.

Samenwerken

De robots zijn gemakkelijk te programmeren en ook gemaakt om met mensen samen te werken. ,,Ze zijn veilig, vormen geen gevaar voor de medewerkers. Je kunt ze ook aanraken", aldus Wienholts. Overigens kun je de robot- armen niet zomaar de hand schudden. ,,We hebben een onzichtbare lichtwand. Wanneer je daar doorheen gaat, stopt alles."

Ingrijpen

In een hoek van de fabriekshal staat een manshoge robot half verscholen achter hekken. ,,Dat is de oude manier. Je kunt er minder makkelijk bij. Bij deze robots heb je geen hekken nodig. Nu kan een werknemer veel makkelijker bij de band om in te grijpen als het nodig is.''

Wenkend perspectief

Robotisering, niet iedereen wordt er even blij van. Dat weet ook Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Uneto VNI voor de installatiebranche en technische detailhandel. Hij zette gisteren de drie robots met een druk op de knop aan het werk. Terpstra haalde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan. ,,Die vreesde dat er werk zou verdwijnen door de robotisering. Maar ik deel die somberheid volstrekt niet. Het is niet een bedreiging, maar een wenkend perspectief. Op een aantal plaatsen zullen banen verdwijnen, maar daar kan ander werk voor terugkomen."

Saai

In het verleden was er volgens hem ook veel meer terughoudendheid. ,,Stonden we er met de rug naar toe", aldus Terpstra, die voorzitter was van werknemersorganisatie CNV. ,,Door het toenemend gebruik van robots zal de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities."

Robotisering is niet een bedreiging, maar een wenkend perspectief

Doekle Terpstra, voorzitter ondernemersorganisatie Uneto VNI