Nieuws Actueel

Deze markante ondernemer scoort met peperduur kraanhotel

Crane Hotel Faralda is misschien wel het opvallendste bouwwerk van Amsterdam. Het verhuren van de luxueuze suites is slechts één van de verdienmodellen, zegt ondernemer Edwin Kornmann Rudi in een interview op grote hoogte.

Vincent Krijtenburg | Foto's: Vincent Krijtenburg 23 mei 2018

20180321 faralda edwinrudikornmann 03

Edwin Kornmann Rudi (54) is vanaf zijn 17e levensjaar bezig met uiteenlopende projecten; Van het opknappen van huizen tot miljoenenprojecten. Waar veel mensen in 2011 slechts een verpauperde scheepskraan aan het IJ in Amsterdam zien staan, ziet hij juist veel potentie in de kraan op de –dan nog desolate- NDSM-werf. “De enige drie dingen waar het om gaat zijn locatie, locatie en locatie”, zegt de ondernemer. “Ik stapte naar de gemeente Amsterdam en kreeg al snel medewerking om de kraan aan te kopen voor een symbolische euro en te herontwikkelen.” Tijdens de herontwikkeling komt de ontwikkelaar grote tegenslagen tegen, waardoor het niet zoals verwacht drie jaar, maar zes jaar duurt voordat de kraan in exploitatie kan.

Suites

Het resultaat van de renovatie is een uniek hotel met drie luxueuze suites op 35, 40 en 45 meter hoogte: Free spirit, Secret en Mystique. Op het dek boven de suites bevindt zich een spa met een spectaculair uitzicht op de hoofdstad. De kraan heeft twee liften. Een grote lift brengt je van de begane grond naar de locatie waar zeventig mensen kunnen feesten. De tweede lift bevindt zich in het bovenste draaibare deel van de kraan en brengt de gasten naar de suites. “Er komen hier gasten die geld hebben: royals, mensen uit de film- en mediawereld, ondernemers, miljonairs. Het zijn ook mensen die vrij van geest zijn. Free spirits”, zegt Kornmann Rudi, terwijl er een liftje naar beneden komt. Een Italiaanse ondernemer checkt uit na een nachtje in de kraan. Hoe zijn verblijf geweest is, zal voor de buitenwereld een geheim blijven. “What happens in de crane, stays in de crane”, luidt de regel.

Lees ook: Deze ondernemers bieden unieke slaapplaatsen aan

Free spirits

Wie nu een nachtje in de kraan wil slapen betaalt 600 á 700 euro. Binnenkort gaat de prijs omhoog naar gemiddeld 1000 euro per nacht. “De restauratie- en herontwikkelingskosten waren enorm hoog, maar een verblijf is een once a life time experience”, zegt Kornmann Rudi, die weet dat de gasten moeilijk een alternatieve slaapplek kunnen vinden die zó uniek is. “De kraan is voorbehouden aan gasten die vrij van geest zijn en genieten van het excessieve karakter. Ik behoud daarom ook het recht gasten te weigeren die niet voldoen aan de core values.” Zo zette hij eens eigenhandig een Duits stel uit zijn kraan na onbeschoft gedrag tegenover hem en andere gasten.

Financiering

Om de monumentale kraan te restaureren en om te bouwen tot hotel is er door de ontwikkelaar en vele stakeholders rond vier miljoen euro in het project geïnvesteerd. Geld dat hij dan -zoals de meeste mensen- niet in zijn achterzak heeft zitten. “Omdat het een monumentaal pand betreft heeft het Nationaal restauratiefonds haar nek uit gestoken. In een café in Overveen heb ik de eerste contacten gelegd met bedrijven, voornamelijk multinationals die nu nog stakeholder zijn”, legt hij uit. De stakeholders stelden goederen of diensten om het niet beschikbaar. Een aanvullende lening van vier ton maakt de begroting sluitend.

Stakeholders

“Voor de stakeholders is de kraan een platform voor acquisitie, marketing en sales. Eigenlijk kun je de kraan zien als één grote marketingfabriek voor deze merken.” Het blijkt dan ook niet de hotelfunctie die de belangrijkste activiteit is. Meer dan de helft van de omzet komt uit de exploitatie van de kraan voor corporate- en musicevents. Bedrijven gebruiken de kraan bijvoorbeeld voor productlanceringen, vergaderingen en feesten. Op de website staan onder de stakeholders merken als Grohe, Heineken, Honeywell, Illy en Rituals.

Lees ook: Dit is het extravagante luxehotel van topvoetballer Mousa Dembélé

Kosten

Een ruimte in de kraan huren voor een dagdeel kost 850 euro. Wie de hele kraan een dag wil huren betaalt daarvoor tussen de 5.000 en 25.000 euro. Het precieze bedrag hangt af van de wensen van de klant. Zo is bijvoorbeeld extra beveiliging een optie, evenals het arriveren met een helikopter.

Muziek

Crane Hotel Faralda is naast de corporate events een geliefde locatie voor music events. Wekelijks zijn er Crane-sesions, een livestream met grote dj’s, labels en merken. Eén van die dj’s is de wereldberoemde Skrillex. “De platenlabels betalen mij om de kraan te mogen gebruiken. Dj’s die normaal voor tienduizenden fans optreden staan hier in een kleine intieme ruimte voor 70 man te draaien.” De locatie is bij de dj’s inmiddels wereld beroemd. Daarnaast zijn er vaak afterparty’s en private events in de kraan.

Uitbesteed

De hoge kraan blijkt ook bij uitstek geschikt om vanaf te bungeejumpen. Tussen check-in en check-out van de hotelgasten kun je vanaf de giek springen onder begeleiding van medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf. “In het begin deed ik alles zelf, tegenwoordig heb ik het uitbesteed. Ik heb vijf bedrijven die elk veel aandacht en tijd vergen”, verklaart Kornmann Rudi.

The Crane

Het meest recente project is The Crane. Een exorbitant theater concept voor een exclusief publiek. Aan het einde van dit jaar zullen de eerste voorstellingen worden gegeven. Maximaal twee per maand . Ondanks entreeprijzen die in de honderden euro's lopen, zijn er voor deze The Crane-voorstellingen nu al lange wachtlijsten, zegt Kornmann Rudi.

Voor de stakeholders is de kraan een platform voor acquisitie, marketing en sales

Edwin Kornmann Rudi