Nieuws Actueel

Edwin Oudshoorn: Modeshow in Parijs als ultiem reclamekanon

Carice en Katja zijn al vaste klant, maar ontwerper Edwin Oudshoorn wil ook internationaal doorbreken. Vandaag showt hij zijn creaties in de ambassade-woning in Parijs, zo bericht het AD.

Annemart Van Rhee 4 juli 2016

Edwin oudshoorn modeshow parijs couture

Succesvolle landgenoten als Iris van Herpen en Viktor & Rolf gingen hem voor. En nu waagt ook Edwin Oudshoorn (36) zich in de internationale modearena van Parijs tijdens de haute couture-week.

De Amsterdammer - inmiddels elf jaar bezig in het vak en vooral bekend van zijn bruids- en avondkleding - showt zijn collectie vanmiddag op een speciale catwalk: de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur; een sfeervol stadspaleis in het zevende arrondissement.

Daar kunnen honderdvijftig genodigden zich laven aan zijn creaties geïnspireerd op Thomas Manns onmogelijke liefdesgeschiedenis Death in Venice: matrozenpakjes, Victoriaanse jurken met hoge kragen en dramatische silhouetten vol zijde, tule, kant en raffia.

Meer dan drie maanden borduurde een team van dertien mensen zich suf om alle kraaltjes en stiksels perfect op hun plaats te krijgen.

BegrotingOudshoorn: "Soms denk ik wel eens: o my god, waar ben ik mee bezig? Ik reis met een karavaan van veertig mensen met de Thalys af naar Parijs. Behalve reis- en verblijfkosten drukken licht, geluid, video en catering op de begroting. Ik moet tien modellen inhuren en fotografen, net als verschillende pr-bureaus om mijn aanwezigheid te pluggen. En dat allemaal voor een show van 15 minuten.''

Maar dat ene kwartier is van levensbelang voor het opstarten van een volwassen internationale carrière, beseft Oudshoorn, die over bedragen geen uitspraken doet.

Hij wil alleen kwijt dat het avontuur financieel mogelijk is door zijn vaste klantenkring die hij het afgelopen decennium heeft opgebouwd. Onder hen BN'ers als Carice van Houten, Hadewych Minis, Katja Schuurman en Sylvana Simons.

"Ik heb nu ook al belangstelling uit het buitenland, af en toe gaat er een doosje met kleding naar Qatar of Saoedi-Arabië. Via Instagram en andere sociale media kwamen ze bij mij terecht. Maar om verder te stijgen op de modeladder is het geven van een show noodzakelijk.

"Zo'n presentatie is een statussymbool dat goed is voor mijn imago: dit ben ik. Eigenlijk is het één grote reclamecampagne. Tegelijkertijd hoop ik de aandacht van grote modemagazines in Frankrijk, Amerika, Engeland en Mexico te trekken. Die reizen niet af naar de Amsterdam Fashion Week, maar zijn wel altijd aanwezig in Parijs vanwege de grote modehuizen. Daarom heb ik mijn show qua tijd heel strategisch tussen twee presentaties van Dior gepland'', aldus de ontwerper.

DoorbrekenStylist en kenner Bastiaan van Schaik bevestigt dat opvallen in Parijs de belangrijkste missie is van ontwerpers - zoals Viktor & Rolf - die in het buitenland willen doorbreken.

"Parijs is gigantisch competitief. En het gaat niet alleen om de aandacht van de invloedrijke bladen waardoor je weer bij tv en andere media terechtkomt. Het draait vooral om de inkopers van grote ketens als Barneys en Sax Fifth Avenue en warenhuizen in Saoedi-Arabië en Japan en andere delen van Azië. Ik bedoel: het is marketingtechnisch gezien leuk als Lady Gaga je draagt of als Kim Kardashian bij je op de eerste rij zit. Uiteindelijk tellen de verkoop- en omzetcijfers.''