Nieuws Actueel
Een dijk van een vondst
Een Nederlandse uitvinding verovert de wereld: een rubberen nooddam die snel klaar is en aanzienlijk minder water doorlaat dan de traditionele zandzakken. De verkoop aan waterschappen, maar ook aan landen als Canada en Nepal, gaat hard.

Het is een bekend beeld na een overstroming: militairen die met zandzakken sjouwen om provisorische dijken aan te leggen. ,,Ik verwacht dat over 10 jaar geen zandzakken meer worden gebruikt," zegt woordvoerder Anna van den Hadelkamp van het bedrijfje SLAMdam (Saving Lives And More) achter de uitvinding.
Het idee ontstond in 2013 tijdens de terugreis van een vakantie in Italië, dat met wateroverlast kampte door hevige regenval. Vijf ondernemers bedachten een tijdelijke waterkering die het best te vergelijken is met een elastische zak van 5 meter lang. Het ding wordt via een pomp gevuld met water. Daarna weegt de nooddam zo veel (4700 kilo) dat hij tot een waterpeil van een halve meter blijft liggen. Er wordt nog geoefend met zwaardere en hogere dammen.
Eén van de bedenkers heeft een eigen dakdekkersbedrijf en maakt veel gebruik van een speciaal soort rubber: EPDM. Dat synthetische materiaal is zo elastisch dat de SLAMdam de vorm van elke ondergrond kan aannemen. Zelfs die van treinrails. Het rubber gaat minimaal 40 jaar mee en is zo waterdicht dat de waterzakken maanden kunnen blijven liggen. Een ander voordeel is dat het kunstrubber bestand is tegen negentig soorten chemicaliën, waardoor de nooddam voorkomt dat vervuild bluswater wegstroomt. Twee personen kunnen in 1 uur een nooddam aanleggen van 100 meter. Aan een wal van duizenden zandzakken met dezelfde lengte, bouwen twintig vrijwilligers net zo lang.
De zakken worden 2 centimeter over elkaar gelegd. Wanneer de constructie vol zit met water, drukken de dammen zo stevig tegen elkaar dat de naden zich sluiten. In een uur stroomt dan nog maar 0,9 liter water weg tussen twee zakken. Traditionele zandzakken laten in die tijd en ook per 10 meter 2000 liter door. ,,De SLAMdam kun je leegpompen of je draait de doppen eraf. Dan vouw je hem op en past hij weer in de kist. Terwijl het duur is om het zand dat uit de zakken is gespoeld, met shovels op te ruimen."
De waterzakken vinden gretig aftrek. In Nederland bestaat de klantenkring nu al uit drie grote waterschappen: Rijnland kocht zelfs honderd zakken (1125 euro per stuk). De afdeling van Defensie die is belast met bruggenbouw en de Faciliteit Landelijke Inkoop Brandweer zijn geïnteresseerd.
Ook over de grens gaat het hard. Distributeurs verkochten de dam in Canada en Nepal. Maleisië, Thailand en Schotland hebben interesse.