Nieuws Actueel

'Een eigen winkel geeft voldoening'

'Ik heb jaren als bierbrouwer gewerkt. Later kwam ik terecht in de automatisering en nog later in het kwaliteitsmanagement. Toen die klus ten einde was, zat ik voor het eerst in mijn leven werkloos thuis. Dat is nu een jaar of drie geleden. Ik heb me suf gesolliciteerd, maar ze nemen liever jonge knapen aan. Toen dacht ik: ik begin iets voor mezelf. Met mijn vrouw ben ik me gaan oriënteren, gaan zoeken naar iets wat me écht leuk leek. We meldden ons aan bij een wervingsbureau voor franchisers en uiteindelijk kwamen we uit bij noten.'' Dat schrijft Het Brabants Dagblad.

Jarry Popelier 8 maart 2016

Fransietwee

Ambachtelijk

,,De formule van de C'est Bon organisatie spreekt ons aan. Door mijn baan in de brouwerij ben ik gewend te werken met natuurproducten met een ambachtelijk karakter. Het bereiden van noten is wel een ander verhaal dan bierbrouwen. Ik heb stage gelopen bij verschillende winkels om de fijne kneepjes te leren. Koken en bakken vond ik altijd al leuk. Een restaurant was ook een optie, maar dan ben je altijd aan het werk als iedereen leuke dingen aan het doen is. In de winkel heb je normalere werktijden, hoewel ik nu nog minimaal zestig uur per week draai. Vroeger aten we altijd om zes uur, dat is nu acht uur. Dat is nu even niet anders, eerder is het werk niet klaar.

Ik denk erover om in de toekomst zelf chocolade te maken in de winkel. Ik heb al workshops gevolgd en bij de keuze voor de locatie hebben we er rekening mee gehouden, maar dat is iets voor later. We hebben onze handen voorlopig vol.

Het is snel gegaan. Binnen een jaar nadat ik had besloten iets voor mezelf te beginnen was de winkel er al. Deze locatie in winkelcentrum De Rompert is perfect. We zitten precies tussen twee supermarkten in. Leuk is dat mijn vrouw, Diny, ook een paar keer per week in de winkel staat. De kinderen helpen soms ook mee op zaterdag.

Toevallig zijn we anderhalf jaar geleden, nog voor sprake was van de winkel, bewuster gaan eten. We zijn niet helemaal gestopt met vlees, maar we eten nu wel een paar dagen in de week vegetarisch. En we eten nu biologisch vlees. Als iedereen dat zou doen, zou dat al veel schelen. Ja, we zijn ook meer noten gaan eten.

Het is een grote stap, van een uitkering naar een eigen winkel. Het is hard werken, maar geeft wel voldoening. De winkel is sinds oktober open, daar had ik een jaar geleden niet van durven dromen.''

"Vroeger aten we om zes uur, nu om acht uur. Het is niet anders, eerder is het werk niet klaar."