Nieuws Actueel

Een Indisch vergeethuisje

Elke week vraagt de redactie van de Twentsche Courant Tubantia een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag zzp'er Roel Dikken (50) uit Hengelo van Airbnb Jam Karet.

Rob Wissink | Foto: Emiel Muijderman 16 maart 2016

Roel dikken emiel muijdermanx

Jam Karet? ,,Die term heb ik van mijn Indonesische moeder. 'Jam' staat voor 'tijd' en 'karet' voor 'rubber'. Elastische tijd. Tijd is voor veel Indonesiërs een rekbaar begrip. Een seconde kan een uur zijn en andersom. Ik heb er mijn levensfilosofie van gemaakt. Ik hoop dat de gasten in mijn Airbnb de tijd vergeten."

Kun je daar van leven? ,,Nee. Airbnb draait om sharing. Ik vraag 30 euro per nacht voor een slaapplek. Ik heb nu ongeveer zestig logees mogen ontvangen. Mensen uit heel Europa. Ik heb deze week een vrouw te gast die in een orkest speelt. Ze repeteert voor een opera en wil dat ik kom kijken. Zo krijg je altijd wat terug."

Maar geen harde euro's? ,,Het is maar hoe je het bekijkt. Een van mijn vaste gasten woont in Londen. We zijn bevriend geraakt en hij nodigde me uit. Voor een paar tientjes koop je een vliegticket. Op die manier kan ik toch een paar dagen op vakantie."

Hoe belangrijk is geld? ,,Ik heb negentien jaar bij ABN Amro gewerkt. Geld was de motor. Na het afronden van mijn hbo-opleiding was ik daarvan overtuigd. Leven op grote voet was het ideaal. Strak pak, stropdasje, aktetas, snelle auto. Een goed salaris. Werken bij een bank betekende zekerheid.''

Nu niet meer? ,,We groeiden uit elkaar. In de bankwereld draait alles om verdienmodellen en winstmaximalisatie. Niks mis mee, maar ik voelde mij daar niet langer senang bij. Ik zocht de menselijke maat."

Heb je die gevonden? ,,Met vallen en opstaan. Met een vriend een adviesbureau begonnen, failliet gegaan, gescheiden. Ik heb als uitzendkracht in een saladefabriek gewerkt om de vaste lasten en de zorg voor twee kinderen te kunnen opbrengen."

Toch weer opgekrabbeld? ,,Ik werk nu drie dagen in de week als marketing- en communicatie-adviseur. De andere dagen steek ik mijn energie in mijn Airbnb, reizen, tekenen, hardlopen en golfen. Golfen is duur. Ik ben geen lid van een club. Buiten het seizoen kost een greenfee, de toegang, 20 tot 30 euro, dat is te doen."

Andere financiële uitspattingen? ,,Eten. Zonder twijfel. Ik houd van Indonesisch koken en ik vind het leuk om zo af en toe met de kinderen uit eten te gaan en ze een beetje te laten proeven van alles. Daar heb ik wel 100 euro voor over. Op vakantie nam ik ze mee naar een wijnboertje in de Medoc, maar ze bleven liever in de auto zitten."

Grote dromen? ,,Altijd. Ik droom van een investeerder met een paar ton om een eigen eethuisje te beginnen. Jam Karet, mijn Indische tijdvergeethuisje. Gezellig en betaalbaar."

En plan B? ,,Ik heb het tekenen weer opgepakt en illustraties gemaakt voor een dichtbundel van een vriendin. Leuk werk. Ik ben nu een website aan het bouwen om ze in de etalage te zetten. Wie weet wat daar weer van komt."