Nieuws Actueel

Een kledingzaak zonder prijskaartjes in de Achterhoek

De economie draait als een tierelier, maar de Kledingbank Winterswijk - die gratis kleding verstrekt aan minima in de hele Oost-Achterhoek - groeit vreemd genoeg ook. Zelfs uit haar spreekwoordelijke jasje, schrijft de Tubantia.

JAN RUESINK | Foto Lars Smook 13 december 2017

20171211wwijkkledingbank

De winkel is verhuisd naar een grotere locatie aan het Handelscentrum, die gisteren officieel geopend is door wethouder Wim Aalderink.

Fabriekshal

Geen kale fabriekshal met dozen waar je in moet wroeten of tafels waar slordige bergen truien liggen. In de Kledingbank Winterswijk hangt alle kleding netjes in rekken, op maat en kleur gesorteerd en er zijn heuse paskamers en spiegels. De nieuwe behuizing van de Kledingbank lijkt in alles op een echte modezaak, zij het dat prijskaartjes ontbreken. Maar wel compleet met vloerbedekking, sfeerspotjes en uitstallingen met accessoires. En zo moeten de klanten er zich ook voelen, als in een echte winkel. "Met schone, niet versleten kleding en waar je je op je gemak voelt en met respect en aandacht behandeld wordt. En zit uw maat er niet bij? Wacht even, dan kijk ik even achter bij de voorraad."

Lees ook: Zo overleeft dit Achterhoekse bedrijf al 100 jaar

Goed gevoel

Dagcoördinator Monique Heijboer weet erover mee te praten: "Ik kwam eerst ook als klant en vooraf schaamde ik me daar best voor. Maar ik ben toen zo fijn geholpen en op mijn gemak gesteld. Toen ik een poos later de vacature zag voor een nieuwe vrijwilliger, heb ik ook geen moment getwijfeld. Want de mensen gaan hier zo blij weg. Dat geeft je een enorm goed gevoel".

Bijna 1000 klanten

De Kledingbank draait op 35 vrijwilligers en telt momenteel 950 klanten uit Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland. Zij kunnen er twee keer per jaar terecht, één keer voor een gratis lente-en zomeroutfit en één keer voor voor de koudere jaargetijden. Ze kunnen dan steeds drie complete sets kleding per volwassene en vier setjes per kind uitzoeken en als het nodig is ook wat beddengoed, textiel, Pampers of schaatsen meekrijgen. Voor sollicitaties hangt er 'dress for successkleding' (met gratis advies), voor het carnaval liggen wat geinige pakken klaar en als zoon- of dochterstraks examen doet, kan die zelfs chique galakleding lenen.

Duur

Het is allemaal bedoeld voor mensen voor wie zelfs de Primark, Zeeman of de Wibra te duur is. "Het zijn vaak alleenstaande moeders met jonge en opgroeiende kinderen, vluchtelingen en ander minima die bij ons komen", vertelt Monique Heijboer. "Wijzelf toetsen niet op inkomen of vermogen, dat doen de doorverwijzers zoals sociale dienst, kerk, thuiszorg, huisarts, vluchtelingenwerk of consultatiebureau. Mensen kunnen een aanvraagformulier invullen en daarna bij zo'n instantie een stempel vragen. We maken dan een afspraak en als ze hier komen zijn zij ook de enige klanten. Dat is vanwege de privacy, maar ook omdat ze dan in alle rust hun verhaal kwijt kunnen. We kunnen ze dan goed helpen en ze voelen zich hier ook als Koning Klant behandeld".

Voorraad

De kledingbank krijgt haar tweedehandskleding van particulieren, maar er komt ook nieuwe kleding van modezaken binnen. De zomervoorraad die de deur uit moet, de niet verkochte maten uit de modecollectie of van een winkel die moest sluiten. "Kijk, deze doos met nieuwe sokken kregen we net van de Jumbo Eibergen. Daar zijn we heel blij mee want sokken zijn er altijd te weinig". Daarnaast krijgt de stichting giften die ze kan gebruiken voor de aanschaf van bijvoorbeeld onderbroeken, want die worden alleen nieuw meegegeven.

Aanbod

Aanbod is er over het algemeen voldoende, zodat ook al te versleten of ouderwetse kleren door kan naar arme landen, natuurrampgebieden of de recycling. "We kunnen ons de luxe veroorloven om streng te zijn. We leggen dus geen T-shirts met gaatjes op de schappen. Kleding moet ook schoon en draagbaar zijn, we hebben geen wasserij of naaiatelier". Waar altijd behoefte aan is, zijn jongensbroeken. "Door het buitenspelen en voetballen slijten die heel snel en daar hebben we altijd te weinig van. En herenkleding, vooral in de maten small en medium. Mannen doen denk ik veel langer met hun kleren dan vrouwen, die sneller wisselen en met de mode meegaan", aldus Monique.

Doneren

Modieuze ripped jeans met gaten en scheuren zijn ook gewild bij tieners in bijstandsgezinnen. De Kledingbank Winterswijk is gevestigd aan het Handelscentrum 12. Toegang alleen op afspraak voor geregistreerde klanten. Particulieren en bedrijven uit Berkelland die kleding willen doneren, kunnen die ook in Eibergen afgeven bij het inzamelpunt van een van de vrijwilligers. Mail naar info@kledingbankwinterswijk.nl. Zie voor meer informatie: kledingbankwinterswijk.nl