Nieuws Actueel

Een prentenboek vol Rotterdamse iconen

Yvonne Keunen 9 februari 2016

Prentenboek Rotterdamseiconen

De stad leren herkennen op tekeningen. Dat is het idee achter Feest, een vrolijk prentenboek voor kleuters van de hand van illustrator Caroline Ellerbeck. Markante gebouwen uit de stad vormen het onmiskenbare decor voor een verhaal over Muis en zijn vriendjes uit de dierentuin, dat schrijft het AD.

Tien jaar geleden verhuisde Caroline Ellerbeck van Leiden naar Rotterdam. Op de fiets ging de illustrator van tijdschriften en boeken, waaronder die over het sinterklaasfeest in de reeks Gouden Boekjes, op ontdekkingstocht door haar nieuwe woonplaats. Haar 3-jarige zoontje in het zitje voorop. Onderweg bedacht ze hoe leuk het zou zijn haar kind met een prentenboek wegwijs te maken in de stad.

Ellerbeck sloeg enthousiast aan het tekenen, maar het boek kwam niet van de grond. Tot de illustrator vorig jaar in gesprek raakte met Daniel Albering, eigenaar van de Rotterdamse kinderboekhandel De Kleine Kapitein. Hij was meteen enthousiast over het idee en de illustraties en besloot het boek samen met Ellerbeck uit te geven.

De tekeningen uit de schoenendoos werden aangepast of vernieuwd. “In de stad is de afgelopen 10 jaar zoveel bijgebouwd. Anders hadden de Markthal en het nieuwe Centraal Station er niet in gezeten,” zegt Ellerbeck. Ook de bijbehorende teksten van Cindy van Venetien werden opgefrist en aangepast aan de prenten van nieuwe gebouwen.

Apen Het boek gaat over de jarige Muis. Hij geeft een feest, maar kan zijn vriendjes uit de dierentuin niet vinden. Die ontdekken Rotterdam op weg naar het feest. De pinguïns spelen een potje voetbal in de Kuip, de apen slingeren aan de Hef en de flamingo’s nemen een bad in de Hofpleinfontein.

“Rotterdam is het decor van het boekje zonder het er te dik op te leggen,” zegt Ellerbeck. “Het is leuk voor kinderen om de stad te herkennen, maar het moest geen reclamezuil voor de stad worden.” Zowel de tekeningen als de teksten zijn eenvoudig gehouden, want dat vinden kleuters volgens de Rotterdamse nou eenmaal het leukste.

Hoe haar eigen kinderen het prentenboek beoordelen? “Ze vinden het leuk, maar omdat het mijn werk is, hebben ze veel interesse.”

Ellerbeck tekent vooral op gevoel. “Ook al ben ik volwassen, ik heb altijd ruimte gehouden om kind te blijven. Ik kan denken en kijken als een kind. Vandaar dat ik ook zo dol ben op kinderboeken. Ik lees er denk ik meer dan mijn eigen kinderen.”