Nieuws Actueel

Een servies of doosje Lego print je voortaan thuis uit

Ondanks een prima job bij een bekende computerfabrikant bleef het kriebelen bij Albert Falck (52). Met Lay3rs startte de Brabander een van de eerste allround bedrijven in 3D-printing in ons land

David Bremmer 1 februari 2016

Albertfalck1065

Flesjes, schaakstukken, een menselijke figuur, een globe, kunstwerken, maquettes van bekende bouwwerken. Loop de Eindhovense winkel van Lay3rs binnen en je ziet meteen waarom 3D-printing hot is, schrijft het AD.

Waag het niet om Lay3rs een verkoper van 3D-printers te noemen, want dat is maar een klein deel van het verhaal, vertelt eigenaar Albert Falck. ,,Wij leveren het totale plaatje: van de apparatuur tot de materialen. Maar ook ontwerpen we producten die bedrijven willen printen of leveren lespakketten voor scholen. Deze winkel is slechts het uithangbord." En een mooi visitekaartje is het, met al zijn imposante printers en objecten in allerlei kleuren ziet de etalage van Lay3rs − spreek uit 'Layers', Engels voor 'laagjes' − er wervend uit. Zelf werkte Falck 17 jaar voor computer- en printerfabrikant HP, maar hij wilde altijd al voor zichzelf beginnen. ,,Enkele jaren geleden raakte ik gefascineerd door 3D-printing. In Nederland waren er nauwelijks bedrijfjes op dat gebied." Zijn interesse is begrijpelijk: sinds de eerste 3D-printers halverwege de jaren '80 op de markt kwamen, maakte de technologie lange tijd weinig voortgang. Tot de laatste jaren. ,,Qua materialen, nauwkeurigheid en snelheid zijn de technieken de laatste 8 jaar enorm verbeterd." Bovendien wordt driedimensionaal printen steeds goedkoper. Inmiddels heeft Lay3rs voor 400 euro al een 3D-printer te koop. Maar er kunnen ook professionele apparaten van tienduizenden euro's tot een ton worden besteld. De klanten: van productontwikkelaars tot MKB-bedrijfjes en scholen. Het is niet zo dat zijn ervaring bij HP hem een vliegende voorsprong geeft. Traditionele printerbedrijven als HP, Canon en Epson hebben juist veel moeite aan te haken bij de 3D-revolutie. ,,3D-printing is een totaal andere tak van sport. Vergelijk het met de komst van de smartphones. Marktleiders als Kodak en Nokia misten daar de boot hopeloos."

In oktober 2014 ging Lay3rs officieel van start. Na een jaar van investeren in kennis en producten begint het nu te draaien. Bedrijven, scholen en organisaties binnen en buiten Eindhoven weten hem steeds beter te vinden. ,,Sinds kort komt er maandelijks meer geld binnen dan ik uitgeef; we hebben 2015 positief kunnen afsluiten." Het blijft echter een moeilijke business. ,,3D-printen staat nog steeds in de kinderschoenen, zeker consumenten moeten erg aan het idee wennen." Probleem blijft vooral de snelheid van het printen. ,,Een object vormgeven met gloeiend hete kunststof en vervolgens laten afkoelen is een tijdrovend proces." Toch is Falck er heilig van overtuigd dat 3D-printen binnen 10 jaar volledig is ingeburgerd. De mogelijkheden zijn eindeloos. ,,Nu ga je naar Blokker voor een servies, straks kies je je eigen model en print dat uit. Ook hoef je niet meer naar Bart Smit voor Lego: je downloadt gewoon je legopakketje. Of je mist een schaakstuk: de 3D-printer biedt soelaas." Scholen besteden daarnaast ook steeds meer aandacht aan driedimensionaal printen, waardoor kinderen er al op jonge leeftijd vertrouwd mee raken. Met kunststof printen is alweer kinderspel; de modernste 3D-printers printen al metalen voorwerpen. In de medische hoek kunnen protheses straks veel goedkoper in een handomdraai gemaakt worden.

Of denk aan de ruimtevaart. ,,NASA kijkt nu hoe ze 3D-printers kan meenemen naar Mars. Dan hoef je alleen nog het apparaat en de grondstoffen mee te nemen. Dat biedt een enorme flexibiliteit."

Ons land telt 1,3 miljoen ondernemers en 360.000 bedrijven. Twee derde van de 7,3 miljoen werkenden vindt emplooi in het midden- en kleinbedrijf. Het AD is deze week op bezoek bij de Lay3rs.

Naam: Lay3rsOmzet: 250.000 euroPersoneel: 1 manWinst: 'Positief' in 2015