Nieuws Actueel

Een smak geld voor online supermarkt Picnic

Een investering van 100 miljoen plus de aankondiging van een forse groei van de omzet: online supermarkt Picnic breidt flink uit. Aan de app worden ook zeven steden toegevoegd, zo schrijft het AD. Hoeveel is dat nou eigenlijk, die 100 miljoen euro?

SANDER VAN MERSBERGEN | Foto: Picnic 29 maart 2017

105720151208appicnic3

Het was een dag waarop veel dingen samenkwamen voor online supermarkt Picnic. Zaaien en oogsten gaan inmiddels hand in hand.

Omzet

Tegelijk met de mega-investering kondigde medeoprichter Joris Beckers gisteren aan dat zijn bedrijf dit jaar, twee jaar na de oprichting, 100 miljoen aan omzet wil binnenhalen. Vorig jaar was dat nog 30 miljoen. En het bezorggebied breidt uit: inwoners van Delft, Leidschendam, Veenendaal, Ede, Lelystad, Apeldoorn en Nieuwegein kunnen de Picnic-app gaan gebruiken.

Oud en nieuw geld

Tevens is het de dag waarop nieuw en oud geld, nieuw en oud ondernemen, elkaar vinden. De investering in het aan internetgeesten ontsproten bedrijf komt van families die geld verdienden met traditionele (supermarkt)ketens als Groenwoudt, Boni, Kruidvat en ICI Paris XL. Je kunt er met een beetje fantasie het bewijs in zien dat Picnic bezig is een van de laatste bastions van 'stenen' winkelformules te slechten: de supermarkt, verhandelplaats van voedsel. Waar kleding, elektronica en gereedschap al jaren voor een flink deel online verkocht worden, rijden we voor ons eten nog steeds naar de winkel. We moeten zo veel verschillende dingen hebben, op verschillende temperaturen ook - gekoeld, bevroren, keldertemperatuur - dat het simpelweg te ingewikkeld bleek om er een rendabel en voor veel klanten interessant bedrijfsmodel van te maken.
Tot nu toe dan. Want Picnic heeft het voor elkaar, betoogde het bedrijf gisteren. Door alles van de grond af op te bouwen kan het bedrijf zo efficiënt werken dat het erin slaagt om boodschappen gratis bij mensen thuis af te leveren, zes dagen in de week en tegen de laagste prijs, en tegelijk ook winst te maken.

Lees ook: Michiel Muller: marktopschudder met startup-mentaliteit

Fenomenaal bedrag

Joris Beckers, een van de oprichters van Picnic, noemt de investering van 100 miljoen door vier fondsen 'een fenomenaal bedrag'. Maar hoeveel is dat nou eigenlijk, 100 miljoen euro? ,,Een flinke smak geld, op het eerste gezicht", zegt Erik Stam, hoogleraar ondernemerschap in Utrecht. ,,Maar als je kijkt waar het bedrijf nu al staat, is het niet zo vreemd. Ze hebben laten zien dat ze in korte tijd van niets iets kunnen maken. En als je het vergelijkt met bedrijven die in dezelfde branche actief zijn, zoals HelloFresh en Delivery Hero, is het nog niet eens zo heel veel geld. HelloFresh wordt inmiddels op 3 miljard euro gewaardeerd."

Volgende stap

Voor zover bekend heeft financiële dienstverlener Ayden van alle Nederlandse start-ups het meeste geld binnengehaald. In dat bedrijf is al meer dan 200 miljoen euro gepompt. Volgens Stam kan het met Picnic ook die richting uit. ,,Als ze een volgende stap zetten en er komt een nieuwe financieringsronde, dan kan de waardering van het bedrijf richting het miljard gaan." In de huidige ronde hebben de investeerders voor hun 100 miljoen euro 'enkele tientallen procenten' van de aandelen gekregen.

Landelijk opereren

De 100 miljoen euro die fondsen als NPM Capital (van de familie Fentener van Vlissingen) in het bedrijf steken, komt verdeeld over drie jaar binnen. Picnic wil met het geld landelijk gaan opereren - nu is het nog vooral actief rond Utrecht en Amersfoort. Er moeten vijf grote distributiecentra komen, verdeeld over het land. Op termijn moet Picnic werk bieden aan 10.000 mensen.

Investeerders in de rij

Volgens Beckers stonden de potentiële investeerders al vanaf de start van het bedrijf in de rij. ,,Ze kwamen van over heel de wereld - de VS, China, Groot-Brittannië." De reacties van deze investeerders sterkten Picnic in de overtuiging dat het bedrijfsmodel potentie heeft. ,,Er is in de wereld niet één formule zoals de onze." In een techwereld die bruist van de innovaties heeft de Nederlandse online winkel een belangrijke pre: het bedrijf kan voor alle inkomensgroepen interessant zijn. ,,In New York kun je je Starbucks-koffie voor 10 dollar laten thuisbezorgen. Dat is leuk, maar alleen als je geld hebt. Voor de bezorgservice van Albert Heijn geldt in principe hetzelfde: daar moet je voor betalen."

Gezinnen met kinderen

Beckers wijst op een kaart van Amersfoort, de stad waar Picnic begon en waar het naar eigen zeggen meer dan 80 procent van de online markt in handen heeft. ,,Onze klanten zitten overal: in rijke buurten, maar ook in echte volkswijken." Wel is het percentage klanten in rijke wijken wat hoger dan in armere buurten. ,,Maar de belangrijkste vraag is of er gezinnen met kinderen in de wijk wonen. Die moeten altijd boodschappen in huis hebben. Zij zijn daarom relatief vaak klant bij ons."