Nieuws Actueel

Een tankbeurt wordt steeds goedkoper

Van onze redactie 21 januari 2016

Benzine pompprijs lager

Automobilisten varen wel bij de almaar dalende olieprijzen. De benzineprijs aan de Nederlandse pomp zit nu al op het laagste niveau in jaren. Er kan zomaar nog 20 cent van de literprijs af gaan, heeft consumentencollectief UnitedConsumers uitgerekend.

De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 bedraagt inmiddels 1,52 euro, bij sommige pompen betalen consumenten 1,30 euro. Voor een vat ruwe olie moet nu een kleine 28 dollar neergeteld worden. Zakt de olieprijs naar 20 dollar per vat, dan daalt de adviesprijs volgens UnitedConsumers naar 1,43 euro. Bij een olieprijs van 10 dollar is de consument waarschijnlijk nog maar 1,32 euro per liter kwijt.

Voor goedkope pompen betekent dit dat de literprijs richting de 1,10 euro kan gaan. De vooruitzichten voor de automobilist zijn goed. Kenners denken dat de olieprijzen nog wel even blijven dalen. Het overaanbod aan olie dreigt alleen maar groter te worden, nu ook Iran weer mag gaan exporteren. "Elk dubbeltje dat de pompprijs daalt, levert de automobilist ongeveer 100 euro per jaar op”, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers. De prijs voor benzine en diesel ligt op dit moment meer dan 15 cent lager dan vorig jaar.