Nieuws Actueel

Een volle tank diesel was in jaren niet zo goedkoop

Rob Burg 5 januari 2016

Tankenbenzineprijsdiesel1065 1

Tanken is in jaren niet zo goedkoop geweest. De dieselprijs is zelfs onder de euro gedoken. Voor het laatst werd dit niveau in juni 2009 bereikt. Op een zevental plekken in deze regio betaalt de dieselrijder minder dan een euro, volgens de app Directlease Tankservice. De twee goedkoopste adressen trof het ED gisteren tijdens een rondrit in de regio aan in Deurne. Bij tankstation Goossens aan de Leembaan en de onbemande BP om de hoek doet een litertje 98,9 cent.

Woensdag zou het onderzoekje een andere uitkomst hebben opgeleverd. "Eén dag in de week hanteren we nóg lagere prijzen", vertelt Arie Schippers van SchippersStop in Veldhoven. "Een liter diesel komt bij ons dan op 95 of 96 cent." Gisteren stond het tarief op 99,9 cent.

Enkele kilometers verderop, in Wintelre, doet ook het autobedrijf met tankstation van P. van Hoof mee aan de prijzenoorlog. Een liter diesel kost 99 cent. "We hebben hier een nieuwkomer in de buurt", zegt Van Hoof, doelend op SchippersStop. "Samen met de Makro wil die het goedkoopst zijn. En ík wil niet duurder zijn dan mijn buurman." Volgens Van Hoof is er niets meer verdiend aan de brandstoffenverkoop. "Mijn tankstation, onbemand, is alleen nog maar een uithangbord voor mijn bedrijf. Voor de winst op brandstof hoef ik het niet te doen." Prijzen verhogen is geen optie: "Als je duur bent, wordt er over je gepraat in het dorp. En dat wil ik niet."

Bij het bedrijf van Jac Goossens in Deurne dook de diesel twee weken geleden voor het eerst onder de euro. "Dat heb ik in jaren niet meer meegemaakt", zegt de ondernemer. Tot lange rijen bij zijn tankstation heeft het nog niet geleid: "Het is niet drukker dan normaal. Komt ook omdat er hier in het dorp méér zijn met vergelijkbare tarieven." Goossens klaagt niet. "Hoewel de winstmarges wel steeds kleiner worden. Maar dat er helemaal niks meer aan verdiend is, klopt niet."

Volgens Arie Schippers kan hij zo goedkoop zijn, omdat hij met eigen tankwagens naar de brandstofdepots in Geertruidenberg of Pernis rijdt. Daarvan plukt de klant de meeste vruchten. Maar ook de pomphouder vaart er wel bij. "Voorheen tankten veel mensen voor dertig of veertig euro; nu gooien ze 'm vol. Het is het gevoel, want het scheelt uiteindelijk maar een paar centen."

De prijzen voor ruwe olie zijn het laagst in tien jaar; olieproducerende landen hebben geld nodig. Door het zachte weer is de vraag tegelijkertijd minder dan gebruikelijk, waardoor de prijzen nog verder kelderen. In het afgelopen halfjaar zijn de brandstoftarieven met zo'n 25 cent gedaald.

Tanken in België loont overigens nog steeds de moeite. Bij de zuiderburen is vooral Euro 95 goedkoper: het scheelt al gauw vijftien cent. Dieselprijzen lopen uiteen.