Nieuws Actueel
Een woning in een handomdraai
André Vennegoor uit Weerselo draait er niet omheen: voor zijn nieuwste uitvinding vormen de asielzoekers een belangrijke doelgroep. De installateur heeft namelijk een apparaat in productie genomen waarmee hij in een handomdraai van een kale ruimte een complete woning kan maken. Het is een 'uitklapkist' met alles erop en eraan: van keuken tot toilet en van badkamer tot woonkamer met stroom en stromend water.

'Woontoestel of woonmachine' is vooralsnog de wat simpele benaming voor een ingenieuze maar vooral compacte constructie die waar ook ter wereld geplaatst kan worden. "Een revolutionaire oplossing voor huisvestingsproblemen waar ook ter wereld", stellen Wardo Tieman en Joost Nijhuis in koor vast. Zij vormen samen met André Vennegoor de BV Novéflex, waarmee de 'woonmachine' op de markt wordt gebracht. Nijhuis is de man voor de verkoop en de marketing, Vennegoor zorgt voor de productie en Tieman geldt als geestelijke vader: de bedenker.
ProductZe vertellen hun verhaal in het oude gemeentehuis van Weerselo: de promotie- en verkoopruimte van hun vinding. Een leegstaand kantoor is dankzij de woonmachine getransformeerd tot een heuse woning met alles erop en eraan. Ingeklapt meet hij 75 centimeter breed, 1,95 meter hoog en 2,50 meter lang, en hij kan door elke standaarddeur. Eenmaal uitgeklapt en met zes poortjes afgestempeld op de vloer biedt de uitvinding alle faciliteiten die nodig zijn om met vier mensen tijdelijk of permanent te wonen.
Alleen de (stapel)bedden, een keukentafel en een bank met stoelen om op te zitten, ontbreken. Via een 'navelstreng' - een slang met een diameter van 5 centimeter - wordt schoon water en elektriciteit aangevoerd en vuil water weer afgevoerd. "We zijn zelfs al bezig met een model dat met zonnecellen in zijn eigen stroom voorziet", vertelt Wardo Tieman.
De man die al dertig jaar landelijk actief is in huisvestingsmanagement liep al langer met het idee rond om snel een leegstaande ruimte als woning te kunnen inrichten. Het laatste half jaar kwam de uitwerking in een stroomversnelling, mede door de huisvestingsproblematiek rond vluchtelingen en statushouders.
LeegstandAndré Vennegoor en Joost Nijhuis werden er ook bij betrokken. "Nederland is niet vol, maar Nederland staat leeg", is de filosofie van Tieman. Hij doelt op de vele leegstaande (kantoor)gebouwen. "Onze woonmachine is een uitkomst voor studenten, voor ouderen, voor de recreatiewereld en ook voor statushouders. Maar hij kan ook als noodwoning worden ingezet tijdens een verbouwing of worden gebruikt bij een winkel. En zelfs bij grootschalige sportmanifestaties waarvoor tijdelijke huisvesting nodig is."
De kosten van het huidige prototype liggen rond de 18.500 euro, exclusief btw. "Weinig geld voor een complete woninginrichting", klinkt het in koor. Vennegoor, Nijhuis en Tieman geloven heilig in hun product en dat er wereldwijd een markt voor is.
ProductieDe productie gebeurt bij Vennegoor in Weerselo. De drie pioniers denken qua aantallen in het groot. Vennegoor: "Met honderd op jaarbasis zijn we er niet. Daarvoor zijn de investeringskosten te hoog. Het moeten er zeker vele honderden, zoniet duizenden worden." Joost Nijhuis weet zeker dat dit lukt.
De eerste woonmachines zijn inmiddels al verkocht. Potentiële klanten weten in toenemende mate de weg naar het oude gemeentehuis van Weerselo te vinden. "Als de helft van de belangstelling die er nu is zich vertaalt in verkoop, dan verkopen we er dit jaar al vele honderden." Nijhuis gokt met name op klanten uit Duitsland. "De komende weken krijgen we bezoek uit plaatsen als Gronau, Osnabrück, Ibbenbüren en Bentheim. Die moeten allemaal vluchtelingen opvangen."
Foto: vlnr Wardo Tieman, Andre Vennegoor en Joost Nijhuis (zittend) (Toma Tudor)