Video Actueel

EenmansZaken: Hoe gaan zzp'ers om met hun eenzame bestaan?

Als zzp’er sta je er helemaal alleen voor, ook als je bergen werk hebt en wel wat extra handen kunt gebruiken. Toch vinden zzp’ers hun methodes om met hun solitaire bestaan om te gaan en eenzaamheid te voorkomen. Hoe ze dat doen, vertelt ons panel van zzp’ers in de vierde video van EenmansZaken.

Ezra Hakze | Video: Vincent Krijtenburg 1 mei 2019

Uit een eerdere video over de nadelen van zzp’er zijn, bleek al dat het alleen-zijn niet de grootste zorg van de eenpitters is. Zij willen graag autonoom blijven en het alleen werken is een voorwaarde voor die autonomie. Ook eenzaamheid ervaren de zzp’ers niet als een probleem, maar er zit wel een ander nadeel aan hun autonomie. Ze missen de sparring partner die je als werknemer of eigenaar van een BV wel hebt, in de vorm van collega’s of personeel.

Alleen knopen doorhakken

Meerdere leden van het panel geven aan dat ze moeite hebben met het maken van beslissingen in hun eentje. De oplossing hiervoor wordt vaak gezocht in de privésfeer, wat maar weer laat zien hoe zeer privé en werk vermengd zijn voor zzp’ers. Jan-Willem Duim, die als zzp’er in het basisonderwijs werkt, vraagt bijvoorbeeld vaak advies aan zijn eveneens in het onderwijs werkende vrouw.

Lees ook: EenmansZaken: Het leukste aan zzp’er zijn (en de nadelen)

Zelfstandige mét personeel

Maar wat nou als je onderneming je boven je hoofd groeit? Het lijkt een luxeprobleem voor de beginnende zzp’er, die blij is met elke opdracht die binnenkomt. Toch kan het voorkomen dat je op een gegeven moment op te veel klussen ‘ja’ hebt gezegd of een project te ambitieus inplant. Ons panel is er in ieder geval bekend mee, en komt met verschillende oplossingen.

Zo heeft maatschappelijk werker Santucia Gradner onderzocht onder welke rechtsvorm ze samen kan werken met collega-zzp’ers in de zorg, voor het geval een klus niet in haar agenda past. Leraar Jan-Willem Duim heeft zelfs een online platform opgezet toen hij merkte dat hij niet meer kon beantwoorden aan de vraag naar freelance leraren, en hij verwijst scholen nu regelmatig naar flexleerkracht.nl. Programmeur Dirk Boer heeft zelfs een tijdlang een eigen BV gehad en nam toen personeel in dienst. Maar hij ontdekte dat hij veel tijd kwijt was aan coördineren, waardoor hij uiteindelijk toch weer voor het zelfstandig ondernemen koos.

Lees ook: EenmansZaken: Hoe kom je aan genoeg werk en klanten?

Hulp van familie

Bouw-ondernemer Wim de Vink was dan weer ontevreden met de samenwerking met andere zzp’ers en schakelde daarom familieleden in om te helpen met kleine projecten. Blogger Simone van der Koelen vraagt haar moeder soms om hulp. Het inschakelen van familieleden voelt voor hen betrouwbaar, en is een manier om teleurstellingen (die voor zzp’ers ook financiële gevolgen hebben) te voorkomen. Bij familieleden weet je immers wat je aan ze hebt. Het is wederom een voorbeeld van de neiging van zzp’ers om oplossingen voor problemen in hun professionele leven ook in de privésfeer te zoeken.

;cc_load_policy=1

EenmansZaken afleveringen

Hoe zorg je voor genoeg inkomen? En met welke verzekeringen dek je de risico’s van het ondernemen af? Dat en meer zijn de zaken die aan bod komen in onze videoserie EenmansZaken. Met in deze vierde aflevering de vragen: heb je weleens het gevoel dat je er alleen voor staat en wat doe je als je extra handen nodig hebt?

Het geeft mij rust en het zorgt voor mij voor ontspanning als ik in alle rust alleen mijn werk kan doen.

Arnoud van Werkhoven, transportondernemer