Nieuws Actueel

Eerste omgebouwde McDonald's Rusland openen de deuren

Russen kunnen in eigen land weer naar McDonald's, althans naar de vernieuwde McDonald's. Op zondag openen de eerste verbouwde filialen de deuren na de beslissing van Amerikaanse fastfoodketen zijn Russische activiteiten te verkopen vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. In de omgeving Moskou gaan vijftien filialen weer open onder een nieuwe naam en met een nieuw logo. De restaurants zijn op dezelfde locaties, met hetzelfde personeel en vrijwel dezelfde producten op het menu.

ANP 12 juni 2022

ANP120622038 1

McDonald's was meer dan dertig jaar actief in Rusland. In maart sloot de keten zijn filialen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. De keten telde meer dan 62.000 werknemers in het land. Sommige restaurants op luchthavens en treinstations zullen voorlopig nog onder het Amerikaanse McDonald's-logo blijven opereren. Dat is het gevolg van een speciale franchiseovereenkomsten die niet gemakkelijk kan worden opgezegd.

De nieuwe eigenaar is Alexander Govor, die sinds 2015 als licentiehouder 25 McDonald's restaurants in Siberië exploiteerde. Govor kocht alle 825 andere McDonald's locaties in het hele land. Hij wil alle restaurants binnen twee maanden heropenen.

De comeback van McDonald's heeft de afgelopen dagen veel discussie losgemaakt op de Russische sociale media. De door de staat uitgegeven krant Rossiskaya Gazeta wijdde een hele pagina aan de 'Russische McDonald's'. De grote belangstelling voor het onderwerp komt deels door het feit dat McDonald's een historische betekenis heeft in het land. De opening van het eerste filiaal van de keten in de jaren negentig was een teken van verandering in het land. De rijen met klanten waren destijds honderden meters lang. De sluiting van de McDonald's-filialen staat ook symbool voor de sterke escalatie van de spanningen tussen het westen en Moskou.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws