Nieuws Actueel

Eerste verticale boerderij opent in Amsterdam

In een leegstaande bedrijfsruimte opent nog dit jaar de eerste verticale boerderij van Amsterdam. Op gestapelde 'akkers' in lagen boven elkaar gaat start-up GrowX jaarlijks 180 ton aan saladegroenten en kruiden verbouwen, schrijft het Parool.

Bart van Zoelen 21 april 2016

Grow X zoekt bedrijfspand

De groenten en kruiden worden op bestelling geleverd aan restaurants in de stad. Onder ledlicht kan GrowX het klokje rond en het hele jaar door de ideale omstandigheden creëren voor de teelt. Her en der zijn al zulke verticale boerderijen actief, zoals in Japan, San Francisco en Londen.

InvesteringHet fonds Akef - door de gemeente gevuld uit de verkoop van energiebedrijf Nuon - en het Nationaal Groenfonds investeren samen anderhalf miljoen euro in GrowX in de vorm van aandelen en leningen. Daarvan komt driekwart voor rekening voor het Akef.

RestaurantsIn een persbericht geven Amsterdamse restauranteigenaren hoog op van de groenten uit dit soort verticale boerderijen. Vers krijgt een heel nieuwe betekenis, volgens Hannekes Boomoprichter Pim Evers. "Bijkomend voordeel van pesticidevrije bladgroente: wassen is overbodig," zegt Noah Tucker van restaurant Fraîche.

DuurzaamAndere voordelen zijn dat verticale tuinbouw veel water uitspaart. Door de teelt binnen de stad zijn veel minder transportkilometers nodig, wat veel CO2-uitstoot bespaart. Omdat de gewassen op bestelling worden opgekweekt, kunnen restaurants gerichter inkopen in kleine porties, waardoor ze minder voedselresten weggooien. Verder wordt door ledverlichting heel efficiënt omgegaan met energie, die ook nog eens goeddeels ter plekke wordt opgewekt.

De ondernemers achter GrowX, John Apesos en Jens Ruijg, moeten nog een keuze maken uit de bedrijfspanden die ze op het oog hebben. Binnen twee maanden maken ze hun definitieve locatie bekend. Apesos denkt dat ze in september kunnen beginnen.