Nieuws Actueel

Eetcafé Vreemde Streken stopt

Een icoon van duurzaamheid in Wageningen verdwijnt. Eetcafé Vreemde Streken aan het Conventplein, waar het al die tijd de trekker was, stopt, meldt De Gelderlander. Tien jaar hield Vreemde Streken het vol aan het goed verborgen plein, waar het een voorloper was van het gebruik van streekproducten.

Manon Bastidas | Foto: Herman Stöver 16 maart 2016

Vreemde Streken

Dat was niet makkelijk, bekennen Judith Keizer en Geke Boumans van het eetcafé. Vreemde Streken zat al acht jaar aan het Conventplein toen een dame binnenkwam en vroeg: "Zijn jullie nieuw?" "Ze woonde nota bene in de Hoogstraat", vertelt Keizer.

Een anekdote die het probleem illustreert van het Conventplein. Het ligt verscholen tussen de Hoogstraat en de Herenstraat en de toegangen zijn smal. "Er zit geen loop in, wat het lastig maakt voor een dagzaak", meent Keizer. De jaren die het duo aan Vreemde Streken wijdde, waren keihard werken met weken van tachtig uur. "Je probeert alles om meer klandizie te krijgen. Van traiteur werden we een lunchroom, we gingen er cadeautjes bij verkopen. Omdat we steeds iets nieuws bedachten, waren we niet meer 'steady' in onze conceptvoering. Dat was verwarrend voor klanten en het ging ons ook steeds meer energie kosten", zegt Keizer. "Je gaat twijfelen. Je denkt: als je maar goed genoeg bent, komen de mensen wel. Maar een plek doet veel. Toch hebben we hier het langst gezeten van iedereen en ook nog in de uiterste hoek van het plein. We hebben de crisis overleefd, zelfs met onze, een enigszins beperkte doelgroep."

Het duo wil er geen negatief verhaal van maken. "Het huurcontract loopt af, dus nu hebben we de kans iets anders te gaan doen. We zijn ook wel toe aan iets nieuws", zegt Boumans. Met cateren op aanvraag blijft het tweetal doorgaan en na de zomervakantie openen Keizer en Boumans een duurzame lifestylewinkel in het oude pand van café De Overkant aan de Bevrijdingsstraat.

Keizer: "Een duurzame lifestylewinkel klinkt tegenstrijdig. Om duurzaam te zijn, zou je eigenlijk moeten consuminderen. Wat wij willen verkopen zijn duurzame zaken als bamboe tandenborstels, natuurrubberen speentjes en wasnoten uit Nepal."

Lokaal bier in opvolger eetcaféEetcafé Vreemde Streken mag dan zijn deuren gaan sluiten, dat betekent niet dat het pand zijn horecafunctie verliest. Café Rad van Wageningen maakt er een vliegende start.

Je kunt er biertjes drinken met klinkende namen als Momfer de Mol, Tsaar van Wageningen en Wagenings Hout Bruin. Sinds eind vorig jaar is op de donderdag, vrijdag en zaterdag Café Rad van Wageningen geopend ín het pand van Vreemde Streken aan het Conventplein.

En dat blijft gewoon zo.

"Voor ons is het een kans om in het centrum een café te beginnen. We voegen iets toe aan het horecalandschap, namelijk een café met lokaal gebrouwen bier op de tap", vertelt eigenaar Dennis Lebbing.

TapZelf staat hij niet achter de tap van het café, maar achter de brouwketel. Sinds drie jaar bestiert hij op het plaatselijke industrieterrein samen met Stefan Duurkoop Brouwerij Wageningen. Daar worden de bieren van Café Rad van Wageningen gebrouwen. Dat gebeurt met gerst van Stichting de Wageningse Korenschoof op de Wageningse Eng.

Ook is er een duurzame kringloop opgezet met Bioboerderij De Hooilanden in het Binnenveld.

"Onze moutresten gaan als voer naar de koeien. Van hun melk wordt kaas gemaakt die we hier serveren. Daarnaast gebruiken wij weer de wei die overblijft bij het kaasmaken om ons lokale bier te brouwen", legt Lebbing uit.

ProevenLebbing en Giovanni Woltinge, die achter de bar staat, hebben vertrouwen in het succes van Rad van Wageningen.

Woltinge: "Mensen vinden het leuk om lokale bieren te proeven. Je vertelt wat je op de tap hebt staan en wat er in de maak is. Vaak komen ze dan terug. Ik ben ook wel eens op straat aangesproken met de vraag of het nieuwe biertje al klaar was."