Nieuws Actueel

Eetfestijn 'TREK' van de baan

Het is uiterst onzeker of het foodtruckfestival TREK doorgaat, dat schrijft het AD. De gemeente Rotterdam weigert vooralsnog toestemming te geven voor het smulfestijn omdat het niet Rotterdams genoeg is.

Dénis van Vliet 4 maart 2016

Food Truck Festival TREK

Na de eerste, succesvolle editie van vorig jaar (ruim 30.000 bezoekers) wil het rondreizende festival met mobiele restaurants ook dit jaar weer het Vroesenpark in Rotterdam-Blijdorp aandoen. De beoogde datum is het weekeinde van vrijdag 6 tot en met zondag 8 mei. De aankondiging hiervan, begin dit jaar, schoot de lokale VVD in het verkeerde keelgat en daarom stelde de partij schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

In de ogen van VVD-fractievoorzitter Antoinette Laan zullen omwonenden veel last ondervinden van het eetfestijn, net zoals vorig jaar tijdens Het Vrije Volk Festival in hetzelfde park. Bovendien, zo stellen de liberalen, staat een festival met oude, vervuilende trucks haaks op de milieuambities van het college.

In antwoord op de vragen stelt het stadsbestuur dat er geen vergunning is afgegeven voor het eetfestijn. 'Het evenement is beoordeeld en heeft een negatief advies gekregen omdat de binding met de stad onvoldoende in het plan naar voren kwam', zo schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb.

HemelvaartsdagOrganisator Emile Faulborn van TREK is verbaasd. ,,De editie van dit jaar stond aanvankelijk gepland voor donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei. We willen het festival elk jaar laten beginnen op Hemelvaartsdag. Alleen valt die dag dit jaar samen met Bevrijdingsdag en dan zijn er al een hoop evenementen in de stad. We realiseerden ons dat pas nadat we het plan hadden ingediend. Daarom hebben we een nieuwe aanvraag ingediend met een nieuwe zienswijze erbij. Het officiële antwoord daarop moet nog komen.''

Aboutaleb laat in zijn antwoorden doorschemeren dat de kans nihil is dat hij van standpunt verandert, zelfs als er een nieuwe vergunningaanvraag van TREK binnenkomt. Het festival gaat ondertussen onverdroten door met reclame maken. Op de facebookpagina hebben al 13.000 smulpapen hun interesse aangegeven. Ruim 3000 facebookers geven aan te komen.

Overigens gaat Aboutaleb niet mee in de redenering van de VVD dat TREK niet past in een stad met een zogeheten milieuzone, waarin auto's aan strenge eisen moeten voldoen. 'Bij de milieuzone bestaat de mogelijkheid van het aanvragen van een ontheffing,' schrijft hij.

Organisator Faulborn verwacht dat hij binnen nu en twee weken alsnog groen licht krijgt. ,,Nu maar hopen dat ook de weergoden ons goed gezind zijn."