Nieuws Actueel

Efficiënt thuiswerken? Het gaat (nog) beter met deze vijf tips

Thuiswerken: veel mensen dromen er hardop van. Maar zoals wel vaker strookt ons romantische beeld ervan niet helemaal met de realiteit. Ook wie thuis werkt, krijgt met een hoop specifieke uitdagingen af te rekenen, zoals afleiding en de vervaging van de werk-privégrens. Met deze tips maak je thuiswerk wél tot een succes.

Joni Horemans 21 mei 2019

Thuiswerk tips slim efficient

Goed afstemmen met je baas

Wie thuis werkt in opdracht van een werkgever, dient hier eerst en vooral duidelijke afspraken rond te maken met zijn/haar baas. Thuiswerk betekent natuurlijk niet dat je opeens op de gekste uren bereikbaar moet zijn, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Spreek van te voren goed af tussen welke uren je zult werken en je baas je mag bellen. De leidinggevende dient verder de nodige middelen te verschaffen om je home office in te richten, zoals een laptop, telefoon en internetverbinding. Zorg ervoor dat je alle gemaakte afspraken ook laat opnemen in je arbeidscontract.

Ga voor de perfecte werkplek

Zijn de grote lijnen voor je thuiswerk uitgezet, kan je beginnen met het installeren van je thuiskantoor. Een goede werkplek is cruciaal. Werken vanuit de zetel of aan de keukentafel is misschien verleidelijk, op langere termijn kan het funest zijn. Niet enkel verhoog je het risico op nek- en rugklachten wanneer je niet investeert in goede ergonomie. Ook de grens met je privéleven dreigt te vervagen als je tv kijkt, bijpraat met vrienden én werkt vanaf een en dezelfde plek.

Lees ook: Dit zijn de regels omtrent thuiswerken

Concentreren kan je leren

Vervolgens is het belangrijk prikkels te minimaliseren. Het gevaar voor afleiding is thuis soms tienmaal groter dan op kantoor: er zijn immers geen collega’s of baas om je doen en laten nauwgezet in de gaten te houden. Dagdromen, snel even een huishoudelijk klusje opnemen, je Facebook checken, koffie drinken met de buurvrouw: in theorie kan het allemaal. Nadeel is dat je werk op het einde van de werkdag niet af is en je jezelf aldus in de problemen brengt. Om de verleiding het hoofd te bieden, dien je dus ook met je omgeving goede afspraken te maken. Vraag familie en vrienden om je niet te storen tijdens de uren dat je werkt en zet desnoods je privételefoon uit.

Lees ook: Hoog salaris, leaseauto, onbeperkt thuiswerken: voor sollicitanten is niets te gek

Vergeet het strakke schema niet

Het maken van een planning kan je zeker helpen om afleiding te beperken en ervoor te zorgen dat je al je taken tijdig afrondt. Met een goede takenlijst breng je structuur in je werkdag. Je vermijdt dat er privézaken tussen sluipen en je nadien overuren moet kloppen om alles alsnog af te werken. Vergeet echter zeker ook geen pauzes in te plannen! Op gezette tijden de benen strekken of even iets ontspannend doen, komt je concentratie eveneens ten goede.

Geniet ook van je vrijheid

Slaag je erin de nodige discipline aan de dag te brengen, heeft thuiswerk echter een hoop voordelen. Je verliest geen tijd aan pendelen tussen woonst en werk, vermijdt fileleed, wordt niet afgeleid door collega’s en bepaalt zelf welke muziek je opzet en/of je liever in alle stilte werkt. Verhuis bij goed weer gerust eens met je laptop naar tuin of terras, en mis je toch wat meer mensen rondom je, zoek dan een leuke co-workingplek of werk een dagje vanuit een koffiezaak. Af en toe veranderen van locatie kan je inspiratie een boost geven.