Nieuws Actueel

Eibergenaar heropent platenzaak Rocks and Music

Tonny Stoverink zweert bij platen, want het geluid daarvan is veel dynamischer dan dat van de cd. Zonder veel bombarie heeft hij zijn Eibergse platenzaak heropend, schrijft Tubantia.

Dick Janssen | Foto: Lars Smook 17 maart 2017

Tony Stoverink

Voordat hij in de ban raakte van de vinylgroeven kocht Tonny Stoverink als prille tiener begin jaren zeventig lege cassettebandjes. Op de zaterdagmiddag lag de Eibergenaar gekluisterd aan de radio om op zijn recorder de mooiste songs uit de hitlijst van dat moment op te nemen. "Het kostte nog heel wat moeite om de aan- en afkondigingen van de diskjockeys ertussenuit te priegelen", herinnert hij zich.

Privé-collectie

Een jaar of vijf later schafte Stoverink zijn eerste lp's aan. Hotel California van the Eagles, Rumours van Fleetwood Mac, I Robot van the Alan Parsons Project, Live In Japan van Deep Purple: dat soort muziek. Gaandeweg kwamen er veel meer bij, ook singles en maxi's oftewel 12 inches, die volgens hem het 'summum aan schwung' bieden. Intussen bezit de 56-jarige liefhebber een privé-collectie van 8.000 lp's, 30.000 singles en 20.000 maxi's. "Ik zie het meer als een archief", zegt hij. "Het is een mooie weergave van wat er in bepaalde periodes muzikaal speelde. En het opmerkelijke is dat je altijd weer nieuwe dingen ontdekt."

Platenbeurs

Als dj legde hij in 1977 de eerste platen op de draaitafel. Tonny fungeerde als assistent van zijn broer Benny op een buurtfeest in Olden Eibergen. "We draaiden de grootste hits. Gewoon voor de lol met z'n tweeën, om de mensen op te vrolijken. Daarna is het wel een uit de hand gelopen hobby geworden..."

En die vrijetijdsbesteding werd alsmaar serieuzer. Stoverink ging aan de slag als platenruiter in de lokale discotheek Don Camillo, en nadien bij De Doofpot. Vervolgens vertrok hij naar Australië, om in 1988 terug te keren als diskjockey bij de chique uitgaanstent LA in Neede. "Daar wilden de bezoekers dat ik Normaal liet horen. Dat ging mij veel te ver, vooral in zo'n trendy disco. Ik vond dat een dj ook de taak heeft het publiek muzikaal op te voeden en dus ook te verrassen. Dat deed ik met new wave en veel zwartedansmuziek. De Needenaren waren op dat gebied wat achtergebleven, die wensten te hossen op stampers. Ik merkte ook dat de meeste mensen wel willen dansen, maar er het gevoel niet voor hebben. Zo kwam er snel een eind aan mijn loopbaan als diskjockey."

De cd's waren destijds in opkomst en bekoorden Stoverink steeds meer. "Ik besloot mijn 500 lp's te verkopen op een platenbeurs, een nieuw fenomeen voor mij. Ik wist niet wat ik zag, het regende nog goede persingen. Ik sloeg van de weeromstuit stapels platen in. Bovendien vroegen de mensen me: 'Als je toch bezig bent op die beurzen, mag je mijn lp's en singles ook wel overnemen'. Zo heb ik jarenlang vinyl staan te verhandelen."

Dat resulteerde uiteindelijk vanaf 2013 in een platenzaak aan de Beltrumseweg 9b in Eibergen. "Maar het was crisistijd en binnen een jaar was de zaak alweer voorbij."

Lees ook: Haagse platenzaak Rythm Import opent na 7 jaar opnieuw deuren

Op dezelfde plek heeft Stoverink nu zonder veel tromgeroffel zijn winkel Rocks and Music heropend. "Eibergen is een heel goede plek voor een platenzaak", vindt hij. "Vergeet niet dat je voor de dichtstbijzijnde platenwinkel naar Doetinchem, Hengelo, Enschede of Bocholt moet. En in Eibergen leeft muziek. Er zijn muziekcafés en jazzavonden, om maar wat te noemen."

Collector's item

De ruimte van de vroegere buurtsuper Meermarkt staat volgestouwd met lp's, singles, maxi's, boeken, posters, stereo-apparatuur en bijzondere stenen. Stoverink haalt een collector's item tevoorschijn uit een bak. Een exclusieve uitgave van dubbelaar Electric Ladyland uit 1968 van the Jimi Hendrix Experience, compleet met een naakte vrouwenparde op de klaphoes die in de preutse Verenigde Staten moest worden ingewisseld voor een neutraler platenomhulsel. Een aanslag op zijn portemonnee. "Zelf heb ik als verzamelaar een tic", bekent hij. "Ik wil het liefst zo veel mogelijk versies van een plaat bezitten. Er is ook een tijd geweest dat ik thuis net kon slapen, zo veel stond er her en der aan vinyl."

Zijn mooiste aankoop als handelaar deed hij zo'n drie decennia terug bij iemand die uit het westen des lands in Lichtenvoorde was komen wonen. "Zo'n 150 rock-'n-roll ep'tjes uit de jaren 50 in nieuwstaat. Niet voor te stellen. Bijvoorbeeld C'mon Everybody van Eddie Cochran. Ik betaalde er 1 gulden per stuk voor en ze leverden natuurlijk veel meer op."

Opvolger

Hij moet eigenlijk alles nog sorteren in zijn winkel. "Nieuwe platenpersingen heb ik niet meer op voorraad. Maar als mensen mooie tweedehandsplaten aanbieden, kan ik geen 'nee' zeggen. Ook die tic gaat nooit over. Daar is tegenwoordig moeilijk aan te komen nu het vinyl een hype is geworden", zegt Stoverink.

"Ik ben op zoek naar een opvolger die alles van me wil overnemen. Er zit beslist een bestaan in. Ik heb dit 30 jaar gedaan, het is mooi geweest. Het wordt de hoogste tijd mijn eigen platen af te luisteren, daar kom ik nu nauwelijks aan toe."

De openingstijden van Rocks and Music zijn: woensdag, donderdag en vrijdag 13.00-20.00 uur, zaterdag 11.00-17.00 uur.

Ik wil het liefst zo veel mogelijk versies van een plaat bezitten.

Tonny Stoverink