Nieuws Actueel
Eigen skateparadijs voor Bredase ondernemer
Jeroen van Eggermond heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt: hij bouwt skatetoestellen en -parken. ,,Het mooie aan dit werk is dat de wensen van de gebruiker altijd voorop staan."

Wat ik nu eigenlijk precies ben?", zegt Jeroen van Eggermond (28) van Plywood Constructions in de kantine van het Bredase skatepark Pier 15. "Laat ik me maar aannemer op allerlei vlakken noemen", klinkt het na een korte stilte. ,,Onze corebusiness is het bouwen van skateparken, daarmee is alles begonnen."
In het kassenbedrijf van zijn vader was voor de jonge Jeroen en zijn vrienden ruimte zat om te skaten. Daar bouwden zij hun eerste baantjes en obstakels. Zo leerden de jongens spelenderwijs hoe een halfpipe of mini-ramp in elkaar wordt gezet. ,,Tot het moment dat ik de opdracht kreeg om een skatetoestel te bouwen voor een jeugdfestival in de buurt, deden we dat gewoon voor ons plezier. Daarna heb ik een naam bedacht, een website opgezet en zijn we meer constructies gaan bouwen."
Vriendendiensten
Een decennium later hebben Jeroen en zijn vrienden door heel Nederland skatetoestellen en permanente skateparken aangelegd. ,,Het is een kleine scene, je helpt jongens uit andere steden een handje; op die manier leer je 'het vak'. Veel draait om mond-tot-mondreclame en kleine vriendendiensten hebben al vaak tot grote opdrachten geleid."
Tekst loopt door onder foto
Zo begaf Plywood zich al snel na de oprichting ook buiten het skatebanencircuit. Voor de obstacle run Mud Masters werden een megaglijbaan en een serie valluiken gemaakt. Maar even makkelijk richten de jongens het interieur van een skateshop in of helpen zij bij de aanleg van een BMX-baan.
De input in het kleine wereldje komt dan ook van mensen met sterk uiteenlopende kennis en expertise. Bouwvakkers, skaters, ontwerpers, kunstenaars, landschapsarchitecten; vaak is een hele kliek betrokken bij de brainstormsessies voor het ontwerp voor een skatebaan of winkelinterieur.
,,Een kern van ongeveer zes jongens helpt mij op freelancebasis", zegt Jeroen. ,,Als we een grote klus hebben, springen er nog meer gasten bij. We kennen elkaar door en door en hebben allemaal dezelfde passie. We doen heel uiteenlopende dingen, maar steken nooit energie in een project waar wij niet volledig achterstaan. Ik zal ook niet snel toehappen als een grote winkelketen naar me toekomt en zegt: 'hier heb je een zak met geld en verzorg het interieur voor twintig nieuwe winkels'. Dat zou niet goed voelen."
,,Het mooie aan dit werk is dat de wensen van de gebruiker altijd voorop staan", vervolgt hij. ,,Niemand gaat met je in zee omdat je toevallig de goedkoopste bent. Dat houdt iedereen scherp, want elke bouwer wil volgende keer een toffer en innovatiever ontwerp presenteren dan zijn concurrent. De behoeftes veranderen ook continu. Het meest vernieuwende skatepark moet nog gebouwd worden."
Het vlaggenschip van Plywood is zonder twijfel skatepark Pier 15 in thuisstad Breda. Na jarenlang lobbyen kreeg het collectief in 2014 goedkeuring om het park te openen in een grote loods op de Veilingkade. Inmiddels beheren zij in opdracht van de gemeente het hele terrein. In de loods zit een bedrijvige kantine en op de kade worden festivals en evenementen georganiseerd. Ook is er recent het tweede freerunparcours van Nederland aangelegd; een enorm speeltoestel voor volwassenen waarop al rennend halsbrekende toeren worden uitgehaald.
Uitdaging
Het aanleggen van het parcours was een behoorlijke uitdaging. ,,We hadden dit nog nooit eerder gedaan, dus hoe weten we of de obstakels niet te dicht bij elkaar staan? Maar als we een skatepark aanleggen weten we vaak ook niet hoe we het gaan aanpakken. Gelukkig is nooit iets op een mislukking uitgelopen. We willen álles kunnen, zijn echt een stel perfectionisten bij elkaar. Al hebben we de hele dag gewerkt; als er ook maar een lasnaadje te zien is, moet-ie weg. Bij Pier 15 hebben we ruiten gezet en wc's aangelegd, terwijl niemand ervaring had. Uiteindelijkkrijgen we het voor elkaar."