Nieuws Actueel

Eigenaren Boerschappen blikken terug op felle brand

Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop van Boerschappen kijken in gesprek met BN DeStem terug op de felle brand in de oude Faam, die bijna het einde betekende van hun bedrijf.

Palko Peeters 3 februari 2017

De Faam Boerschappen Breda brand

Ze hebben even flink in de rats gezeten. Sterker, als de brand in het paintballcentrum was overgeslagen, was het einde oefening geweest voor Stijn Markusse (31) en Stéphanie Vellekoop (32) van Boerschappen. Hun bedrijfspand zit aan de verwoeste hal vast. Stéphanie: ,,We moesten in de survivalstand."

In de nasleep van de brand op 21 december in de bedrijfshal waar Tref Paintball in huisde en die de hele achterliggende wijk in zijn greep hield, doen de twee hun verhaal.

Visitekaartje

De rust is neergedaald op De Faam, waar nog een tiental huurders in zit, uiteenlopend van trampolinepark, fitness, muziekbusiness en Talentenfabriek. Maar het verbrande staketsel van de bedrijfshal staat er nog. Niet echt een visitekaartje voor wie hier aan de achterzijde van de vroegere en monumentale snoepjesfabriek moet zijn. Vanaf de Liniestraat is het geblakerde gebouw niet te zien, maar in deze hoek zit dus wel Boerschappen.

Superfijne locatie

Sinds oktober 2015 voeren Markusse en Vellekoop hier in een 'superfijne locatie', zoals ze het noemen, hun handel in verse streekproducten. Een bloeiend bedrijf. Groente, vlees, vis, zuivel en fruit, rechtstreeks van de boer. Honderden particulieren hebben inmiddels een abonnement op een wekelijkse of tweewekelijkse boodschappenbox met eerlijk voedsel.

Alarm

Maar toen die brand, half tien in de ochtend. Rook uit de voorzijde van de paintballhal. De twee sloegen direct alarm, samen met personeel van het ernaastgelegen fietsdepot. Maar er was geen houden meer aan.

Gelukkig geen slachtoffers, maar de impact was behoorlijk. Een school ontruimd, een sms-alert met ramen dicht en ventilatie uit. De paintballhal die verloren ging en Boerschappen, die in allerijl onderdak vond bij Strand Binnen aan de Tramsingel. Wat niet kon voorkomen dat 400 kerstbestellingen de deur niet uit konden. Markusse: ,,Daar hebben we toen nieuwjaarsbestellingen van gemaakt, met steun van de klanten trouwens, geweldig. Als de brand ons had geraakt, was het einde verhaal geweest. Ik was redelijk nerveus, ja." Vellekoop: ,,We hebben het er nog vaak over, met de medewerkers. Sommigen dromen er nog over."

Intussen hielpen brandweerlieden met sjouwen van tassen vol levensmiddelen. In een tussenwand werd een gat geslagen om beter bij de brandhaard te komen. Vellekoop toont een foto: ,,Het bluswater stond in de gang. Het stond hier ook vol rook. En dan alles schoonmaken." Markusse: ,,Maar respect voor de brandweer. Wat heeft die fantastisch werk geleverd. Ze hebben ons enorm geholpen. We hebben nog een taart gebracht, vonden ze mooi."

Tekst loopt door onder de foto

Sloop

Resteert de vraag: wat gebeurt er met het verkoolde pand? Arjan Bol van Bolwerk, beheerder van het complex: ,,De constructie is zo heet geworden, die is niet betrouwbaar meer. Het zal zo goed als zeker gesloopt worden, daar willen we niet te lang meer mee wachten. Eerst nog de zaken met de verzekeringen afwikkelen."

De gemeente houdt nog een slag om de arm. Een woordvoerder: ,,Er moet verder onderzoek worden gedaan naar de bouwkundige staat. Na de brand is er controle geweest, er was toen geen instortingsgevaar."

Brandonderzoek kan even duren

De oorzaak van de brand in De Faam is nog onbekend. Er is sporenonderzoek verricht, er zijn verklaringen opgenomen. ,,Maar zo'n brandonderzoek kan wel even duren", zegt een politiewoordvoerster. Beheerder Arjan Bol: ,,Er zijn in ieder geval geen tekenen van brandstichting."

Verzekering

De eigenaren van de paintballhal, die niet willen reageren, waren volgens Bol wel verzekerd. Stijn Markusse van Boerschappen: ,,De schade bij ons is voor een deel gedekt, maar voor deel ook niet. Die schade willen we graag verhalen, als er meer duidelijk is."

Brandveiligheid

Het CDA stelt vragen aan B en W over de brandveiligheid in De Faam en de diversiteit aan huurders. Een woordvoerder reageert op voorhand: ,,Gebruikers zijn zelf in beginsel verantwoordelijk voor de brandveiligheid. De brandweer kan indien gewenst adviseren."

Verbouwing

Wat volgens hem in 2016 ook is gebeurd. ,,In sommige gevallen is een gebruiksmelding vereist en moet een vergunning worden aangevraagd voor een verbouwing. De brandweer toetst in die gevallen, terwijl toezicht en handhaving van de gemeente inspecties uitvoert."

Zo wordt begin dit jaar een controle uitgevoerd met speciale aandacht voor die brandveiligheid. Bol: ,,De compartimentering was in orde, de brand is niet overgeslagen op andere delen van het complex. We letten goed op de brandveiligheid. We gaan de elektrische installatie nog eens goed bekijken, van de hele De Faam, bij alle huurders. We gaan ervan uit dat die in orde is. De installatie is geplaatst door een gecertificeerde installateur."

Gerelateerde artikelen

Sterker terug na brand in restaurant se7enDirecteur Goes na enorme brand: aan stoppen heb ik nooit gedachtHengelose dessert meester herpakt zich na brand