Nieuws Actueel

Einde aan Haagse feesten door klachten over herrie

De geluidsnormen in Haagse horecagebieden moeten worden opgeschroefd, vinden ondernemers. ,,Een bruisend nachtleven? Onmogelijk met de huidige regels", tekent het AD op.

Malou Seijdel | Foto: Motion Imagery 8 februari 2017

Nachtleven

Voor de laatste keer gaan vanavond in De Boterwaag op de Grote Markt in Den Haag de voetjes van de vloer tijdens het wekelijkse salsa-evenement. Bijna tien jaar lang kwam het publiek op woensdagavond naar het café-restaurant. ,,Maar onlangs kregen we van de gemeente een waarschuwing", vertelt Maarten Hinloopen, eigenaar van De Boterwaag en van nog vijf horecazaken aan de Grote Markt. ,,Er waren klachten binnengekomen van één of meerdere omwonenden: de dansavonden - die hooguit tot 1.00 uur duren - zouden te veel herrie veroorzaken."

Een paar weken eerder kreeg Hinloopen al een dwangsom vanwege geluidsoverlast rondom zijn zaak Zèta aan de andere kant van het plein. ,,Om niet zo'n zelfde boete á 5.000 euro te riskeren, heb ik besloten een punt te zetten achter de salsa-avonden."

Rootz

Hinloopen is in de Haagse uitgaanskern niet de enige die kampt met problemen omtrent handhaving van de geluidsnormen. Ook in café Rootz aan de Grote Marktstraat en in het Paardcafé aan de Prinsegracht - onderdeel van het Paard van Troje - is regelmatig gedoe.

,,Hoe hard we ook ons best doen overlast te beperken - een nieuwe geluidsinstallatie, de deur dicht houden - er is één overbuurman die blijft klagen", zegt Isa Sanchez Cecilia van het Paardcafé. ,,Als dat zo blijft, moeten we straks 's nachts de deuren sluiten. En met ons andere horecazaken. Dan valt de uitgaansscene op zijn gat: dat kán toch niet de bedoeling zijn?"

Fluisterniveau

Volgens de geldende norm van maximaal 40 decibel na 23.00 uur, vindt geluidsoverlast al plaats op fluisterniveau. De fractie van D66 stelde de gemeenteraad daarover gisteravond schriftelijk vragen. ,,Is het mogelijk om onderzoek te doen naar de verruiming van de milieueisen - waaruit de geluidsnorm voort komt - met realistische normen voor de horeca?" aldus D66.

De gemeente laat aan het AD weten te onderzoeken of individuele, incidentele ontheffingen voor horecaondernemers mogelijk zijn, zodat zo nu en dan meer geluid geproduceerd mag worden. ,,We willen reuring in de stad, maar tegelijkertijd ook het woongenot voor de bewoners", legt een woordvoerder uit. Horecaondernemers hebben volgens haar zelf de verantwoordelijkheid om investeringen doen. ,,Denk aan het gebruik van een limiter op de geluidsinstallatie en isolatie van de deuren en ramen."