Nieuws Actueel

Einde van een disco-tijdperk

De gedwongen sluiting van Citylife in Reeuwijk-Dorp zit eigenaar Jos Verkleij (59) nog steeds dwars. Maar nu de sloop van de bekende discotheek voor de deur staat, blikt hij toch glimlachend terug, vertelt hij in het AD. Over Vanessa die op een stoel moest optreden en een vrijend stelletje dat de uitbater in zijn gloednieuwe auto aantrof.

Maarten Molenaar | Foto: Peter Franken 22 februari 2016

Citylife Interview

De vloer kleeft enorm, waarschuwt Jos Verkleij als hij met de verslaggever en de fotograaf nog één keer zijn discotheek Citylife in loopt. "We hebben hier als laatste activiteit een groot carnavalsfeest gehad, waarbij veel bier over de vloer is gegaan. Dat hadden we normaal gesproken natuurlijk opgeruimd, maar met de sloop in het vooruitzicht is dat een overbodige actie."

De populaire uitgaansgelegenheid, waar in de loop van de jaren duizenden jonge inwoners van het Groene Hart zijn geweest en hebben gefeest en waar ook vele relaties zijn ontstaan, gaat deze maand tegen de vlakte. Op deze plaats en het naastgelegen terrein verrijzen dan negen woningen, waarvan de meeste al zijn verkocht.

De oorsprong van Citylife ligt in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen er af en toe plaatjes werden gedraaid in de kantine van de toenmalige manege aan de Nieuwdorperweg. Verkleij: "Daar was zoveel belangstelling voor, dat het idee ontstond de stallen om te bouwen tot een discotheek. Dat werd De Herberg die later, na tal van verbouwingen en uitbreidingen, weer Citylife werd."

André HazesVerkleij herinnert zich nog goed de eerste disco-avond in De Herberg in 1982. De toen populaire zangeres Vanessa trad op, maar een podium was er nog niet. "Toen is ze maar op een stoel gaan staan." Vele artiesten volgden, onder wie Gerard Joling, Marco Borsato en André Hazes. "André is hier maar liefst drie keer geweest en hij had steeds eigenlijk maar één eis: een blad met bier. Ook bijzonder was dat Hazes en andere artiesten zich bij ons thuis - in het voorste gedeelte van de boerderij - moesten omkleden, omdat we geen kleedkamer hadden."

Rond het jaar 2000 besloten Jos en zijn vrouw Carla het over een andere boeg te gooien. Het pand werd ingrijpend verbouwd en de Herberg werd omgedoopt tot Citylife. "Een beetje stad op het platteland. Het werd een uitgaansgelegenheid waar je niet alleen kon dansen op uiteenlopende soorten muziek, maar waar je ook gezellig met elkaar kon staan praten aan de bar. We mikten daarbij niet langer op de jongeren, maar ook op de wat oudere jeugd."

De nieuwe richting legde Verkleij net als in de gloriejaren van De Herberg geen windeieren. Het was in de weekeinden vaak stampvol, met meestal meer dan vijfhonderd bezoekers. "Die kwamen uit het hele Groene Hart, we hadden echt een streekfunctie."

Onderwerp van discussieDe plek waar de uitgaansgelegenheid was gevestigd is vele jaren onderwerp van discussie geweest. Het kleine dorp, bereikbaar via smalle weggetjes, zou niet zijn berekend op zoveel bezoekers en hulpdiensten als brandweer en ambulances zouden in geval van een calamiteit te lang onderweg zijn.

Verkleij was zelf in de jaren negentig al op zoek naar een geschiktere locatie en hij had zijn oog laten vallen op recreatiegebied Reeuwijkse Hout. Hier moest het uitgaanscentrum Dance Plaza verrijzen, een combinatie van een discotheek, een grand café, een klein restaurant, een fitnesszaal en een snookerhal. "Helaas is het niet gelukt daar toestemming voor te krijgen."

Later waren er plannen voor een discotheek bij Bodegraven, maar ook dat voornemen strandde. "Het bleek dat daar een grote gasleiding loopt, waardoor we niet iets mochten bouwen waar veel mensen komen."

SpelletjeOp een moment dat Verkleij naar zijn zeggen nog volop bezig was om te zoeken naar alternatieven, kwam de gemeente met de aankondiging dat de discotheek moest sluiten wegens overlast en slechte bereikbaarheid. De uitbater spreekt nog steeds over een 'vies spelletje', hoewel hij er verder niet te veel woorden aan wil vuilmaken.

Feit was, dat Citylife in Reeuwijk-dorp op 3 maart 2012 definitief de deuren sloot. "We hebben daarna nog geprobeerd verder te gaan in een horecacomplex aan de Houttuinlaan in Woerden, maar dat is niet gelukt."

Wat maakte de sfeer van Citylife dan zo bijzonder? Verkleij: "Het was een oude boerderij en de inrichting was heel gezellig: het uitgaanspubliek voelde zich op zijn gemak. En ook ouders van de jongere jeugd lieten hun kinderen met een gerust hart naar De Herberg en later Citylife gaan. Beter naar Reeuwijk-Dorp dan naar Rotterdam."

Dj's en artiesten kwamen ook graag naar de uitgaansgelegenheid, hoewel misschien niet iedereen met plezier terugdenkt aan het optreden in Reeuwijk. "Ik kan me een optreden van Anita Meyer herinneren, die niet blij was toen er bier op haar mooie suède kleding kwam."

Concerten en festivalsJos Verkleij heeft zijn pogingen om ergens een disco te openen inmiddels gestaakt. "Het is er ook de tijd niet meer voor. Jongeren gaan anno 2016 graag in het weekeinde naar popconcerten of popfestivals. Ik ben nu druk met het helpen van mijn dochter en schoonzoon."

De Reeuwijker doelt daarbij op Chèris Verkleij en haar zwager Arend Roest. Zij hebben in 2014 samen een vestiging van speelparadijs Ballorig geopend aan de Burgemeester Van Reenensingel in Gouda. Jos en Carla Verkleij zijn hier vaak om te helpen.

Het onderkomen van Citylife aan de Nieuwdorperweg was ruim drie jaar niet in gebruik. Tot er deze maand nog één keer een carnavalsfeest werd gehouden. Het was voor Jos en Carla Verkleij een mooie afsluiting van het 'Citylife-tijdperk.'

Mooie herinneringenMooie herinneringen zijn er genoeg. Jos Verkleij: "Ik moet nog altijd grinniken om die avond, toen ik in de garage in mijn gloednieuwe auto een vrijend stelletje aantrof. Ik moest er even zijn om een vat bier te halen en dacht: wat hoor ik toch? In en om Citylife waren genoeg plekjes waar verliefde stelletjes zich konden afzonderen, maar ik had nooit verwacht dat mijn auto daarvoor zou worden uitgekozen."