Actueel

Eindhovens veilingbedrijf voor gebruikte machines groeit als kool

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

"Deze hal meet 5000 vierkante meter, maar wat hier staat is een fractie van wat we verhandelen", zegt directeur-eigenaar Ad van Kollenburg. "Meestal blijven de machines bij onze klanten en houden we daar kijkdagen. Daarna houden we dan de veiling, zonder veilinghamer: alles gebeurt via onze website."

Lees ook: Onlineveilingplatform opent veilinghal in Vught

Iedere 10 minuten

Van Kollenburg laat de ruimte zien, waar zo'n veiling kan worden gevolgd. "We beginnen meestal rond 2 uur 's middags, de meest gunstige tijd voor onze internationale klanten. Iedere 10 minuten eindigt de verkoop van een machine. Het is ontzettend spannend te zien hoe vanuit de hele wereld tot het laatste moment biedingen komen en hoe hoog die zijn. We richten in ons nieuwe gebouw nu een heel luxe ruimte in waar we met verkopende klanten de biedingen op een beeldscherm kunnen volgen."

Lees verder onder de advertentie

Conflict met gemeente

Een bekende klant was vleesbedrijf Hilckman. Dat werd een iets langer verhaal omdat het bedrijf met de gemeente Nijmegen in de clinch ligt. Die betaalde 17 miljoen euro aan Hilckman om het vleesbedrijf te laten blijven. Maar Hilckman sloot zijn bedrijf toch en de veiling ging door. De opbrengst, een miljoenenbedrag, heeft Industrial Auctions nog niet overgemaakt, omdat de gemeente Nijmegen er beslag op legde. "Wij staan natuurlijk helemaal buiten dat conflict", zegt Van Kollenburg.

Miljoenen euro's veilingomzet

Over de veilingomzet die het bedrijf maakt, wil Van Kollenburg zich niet uitlaten. Maar die moet in de vele miljoenen euro's lopen met een of twee veilingen per week. Met machines die soms tonnen (270.000 euro is het record) opbrengen. Van Kollenburg, die ervaring had opgedaan bij het Amsterdamse veilinghuis Troostwijk, begon het bedrijf in 2010 in Best. Inmiddels heeft Industrial Auctions 15 mensen in dienst, het genereert omzet door 16 procent van de veilingopbrengst in rekening te brengen.

Hiervoor biedt Industrial Auctions specialistische service, zegt marketingmedewerker John van Berlo. "Wij werken vooral voor bedrijven die een vestiging sluiten. Daarnaast ook voor machinehandelaren en curatoren van faillissementen. Wij hebben acht deskundige projectleiders op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder onder de advertentie

Geen rotzooi verkopen

Tijd om de machines te testen is er helaas niet. Maar zij kijken er wel kritisch naar en beoordelen of ze verkoopwaardig zijn. Want we willen geen rotzooi verkopen. We maken veel foto's, van de machines als geheel maar ook van de besturing en onderdelen. Alles brengen we in beeld, ook slijtageplekken en onderdelen die ontbreken. Wij willen het vertrouwen van de kopers niet beschamen want veel van hen komen op de kijkdag, maar er zijn er ook die het product ongezien kopen."

Eerlijke biedingen

Een beschrijving en de foto's worden op de website geplaatst en er wordt een inzetprijs bepaald. Dan kan het bieden online beginnen. Maar niet zomaar, zegt Van Berlo. "Wij zoeken altijd contact met mensen die zich online registreren om te bieden. Dan kunnen we vrij snel beoordelen of het vertrouwd is. We willen eerlijke biedingen hebben, zodat onze klanten niet teleurgesteld worden omdat een bieder niet over de brug komt."

Toezicht houden

Tot slot is de dag waarop de kopers hun spullen komen ophalen ook spannend, zegt Van Kollenburg. "We zijn dan altijd met veel mensen aanwezig. We helpen bij het inladen en moeten alert toezicht houden dat alles eerlijk verloopt. We hebben wel eens meegemaakt dat stickers werden verwisseld om andere duurdere spullen mee te kunnen nemen."

Lees verder onder de advertentie

De eigen hal gebruikt Industrial Auctions om kleine aantallen machines bij elkaar te brengen. Gisteren hield het bedrijf er een kijkdag en morgen gaan deze machines allemaal onder de virtuele hamer.

Het is ontzettend spannend te zien hoe vanuit de hele wereld tot het laatste moment biedingen komen en hoe hoog die dan zijn

Ad van Kollenburg