Nieuws Actueel

Ekko is na drie decennia 'mainstream'

Jette Pellemans | Foto: Ruud Voest 20 januari 2016

EKKO Jarig 30

Poppodium EKKO viert zijn dertigste verjaardag. De intieme concertzaal, waar bands als Kensington en Oscar and the Wolf doorbraken, is een vaste waarde geworden van cultureel Utrecht, aldus het AD.

Op 8 januari 1986 opende EKKO zijn deuren. Nu, drie decennia later, viert het cultureel centrum het 30-jarig jubileum het hele jaar door met tal van activiteiten en topprogrammering.

Programmeur Eduard Versteege en directeur Marlies Timmermans konden nog net een uurtje vrij maken in de agenda. We zitten in het gezellige café met retrostoeltjes, waar bezoekers een speciaalbiertje drinken.

Donkere plekIn dertig jaar heeft zowel het pand aan de Bemuurde Weerd als de bestemming ervan nogal wat transformaties gegaan.

Zo was EKKO vijf jaar geleden nog een donkere plek voor de echte liefhebbers van onontdekte muziek. En lang dáárvoor was het een cultuurcentrum; een vereniging waar leden in allerlei clubjes bij elkaar kwamen, onder andere voor muziek.

OntdekplekEduard Versteege: "Op een gegeven moment is vanuit dat cultuurcentrum besloten alleen nog te focussen op muziek. Dat is een belangrijk moment geweest. EKKO is toen bij de gemeente ook van de sector 'welzijn' naar 'cultuur' gegaan."

Sindsdien staat EKKO er om bekend een ontdekplek voor nieuwe muziek te zijn.

In de intieme zaal, met een capaciteit van 300 man, kun je nog voor een tientje een act zien die een jaar later op de grote podia van Nederlandse festivals staat.

Versteege: "Dat imago trekt een nieuwsgierig soort publiek; mensen die voorop willen lopen. Publiek dat iets al gezien wil hebben vóórdat het in Paradiso of de Heineken Music Hall staat."

ToegankelijkheidMarlies Timmermans werkte sinds zij in 2011 directeur werd van het poppodium vooral aan de toegankelijkheid.

"Toen ik binnenkwam, was EKKO een plek waar de focus lag op het podium. Voor de rest was het donker en te veel gericht op alleen de kenners. Ik zag juist een mogelijkheid om een groter publiek aan te spreken. Door festivals als Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole is er een brede stroming van mensen die openstaan voor nieuwe muziek, in een intieme setting. Wat vroeger misschien alternatief was, is nu mainstream geworden."

StadsprogrammeringOmdat festivalpubliek enigszins verwend is met bijzondere muziek op bijzondere locaties, gaat EKKO de komende vier jaar ook meer doen aan stadsprogrammering.

Timmermans: "We hebben nu bijvoorbeeld twee keer het Woodlum-festival georganiseerd bij Molenerf de Ster in Lombok en Spinvis in de Metaal Kathedraal. Dat soort samenwerkingen willen we de komende jaren uitbreiden. Want we zijn meer dan ons pand hier aan de Bemuurde Weerd: we staan voor een bepaalde sfeer die we ook buiten onze muren neer kunnen zetten."