Podcast

Elske Doets over familiebedrijf: ‘Als tweede generatie durf je vaak groter te denken’

Dat Elske Doets ondernemer wilde worden, wist ze al op 8-jarige leeftijd. Geïnspireerd door het reisbedrijf van haar vader schreef ze als kind reisbrochures in fonetisch schrift. Niet veel later, nog tijdens haar studietijd, nam ze haar vaders onderneming over. Inmiddels is het reisbedrijf enorm gegroeid, heeft het meerdere crisissen overleefd en is Elske Doets een inspiratie voor vele vrouwelijke ondernemers. Doets vertelt erover in onze podcast.

Elske doets reizen de ondernemer familiebedrijf tweede generatie succes

Luister hier de podcast met Elske Doets terug:

Dat de ondernemer met de gouden lepel in de mond geboren zou zijn, daartegen verzet Doets zich in onze podcast. Ze heeft dan misschien als 28-jarige het reisbedrijf van haar vader over kunnen nemen, maar dat kwam met een grote verantwoordelijkheid. ,,Hij verkocht meteen 100 procent van de aandelen aan mij en vroeg daar ook een eerlijke prijs voor. Het betekende dat ik meteen met een miljoenenschuld kwam te zitten,'' vertelt Doets.

Daar kwam ook nog bij dat de timing riskant was. Doets Reizen was misschien een gezond bedrijf, maar niet lang nadat Elske Doets het overnam vonden de aanslagen van 11 september plaats. Die hadden natuurlijk zijn effect op de reisbranche. ,,Een bankier zei tegen me: het feest is ten einde voor de familie Doets.'' Toch wist de ondernemer zich er doorheen te slaan en ook de economische crisis die later volgde, kwam het bedrijf te boven. Sterker nog, Doets Reizen groeide en breidde uit met meer internationale, vier sterren-reizen.

Familiebedrijf

,,Ik ben de tweede generatie in het familiebedrijf, wat betekent dat ik minder emotie bij het bedrijf heb. Dat klinkt negatief, maar dat betekent ook dat ik groter en sneller kan denken. Ik kon het bedrijf naar de volgende fase brengen,'' geeft Doets als een van haar verklaringen voor het succes. Ze zette in op modernisering, technologische ontwikkelingen en maakte van Doets Reizen een bedrijf dat veel millennials trekt.

Qua personeelsbeleid is de communicatie zoveel mogelijk horizontaal gemaakt en vergaderingen zijn zelfs helemaal afgeschaft. Met een zogenaamde 'huddle' houdt Doets personeel op de hoogte en geeft ze hen de kans zich uit te spreken.

Elske Doets

Eigenaar Doets Reizen en oprichter Young Lady Business Academy

Elske Doets is genomineerd voor de MIO-verkiezing: de Meest Inspirerende Ondernemer. Dit is een verkiezing voor die bekende ondernemer die collega-ondernemers het meest inspireert, bijvoorbeeld op het gebied van marketing, personeelsbeleid en technologie. Hier lees je er meer over.

Stimuleren vrouwelijk ondernemerschap

In 2017 werd Doets Zakenvrouw van het Jaar, wat haar inspireerde om een initiatief op zetten voor vrouwelijk ondernemerschap. Dat werd de Young Lady Business Academy, een opleidingsinstituut voor vrouwen die de ambitie hebben hoog op de carrièreladder te klimmen. Twee jaar later zijn er 130 alumni van vrouwen tussen de 15 en 24 jaar oud. Wat de studenten op de academie precies leren en waarom sport daarbij een belangrijke rol inneemt, vertelt Doets in de podcast.

Doets is van plan om de opleiding nog meer uit te breiden en het talent van de studenten in te zetten. Op het moment is ze bezig aan haar tweede boek, 'Bloei', waarin de studenten van de opleiding zich zullen buigen over maatschappelijke problemen die nu op ons afkomen, problemen als klimaatopwarming. Ondertussen groeit Doets' reisbedrijf ook door met reizen naar onder meer China en Japan. De voorspelling van de bankier in 2001 is dus bepaald niet uitgekomen. ,,Zijn bank is ten onder, maar Doets bestaat nog steeds.''

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details