Podcast

Elske Doets over familiebedrijf: ‘Als tweede generatie durf je vaak groter te denken’

Dat Elske Doets ondernemer wilde worden, wist ze al op 8-jarige leeftijd. Geïnspireerd door het reisbedrijf van haar vader schreef ze als kind reisbrochures in fonetisch schrift. Niet veel later, nog tijdens haar studietijd, nam ze haar vaders onderneming over. Inmiddels is het reisbedrijf enorm gegroeid, heeft het meerdere crisissen overleefd en is Elske Doets een inspiratie voor vele vrouwelijke ondernemers. Doets vertelt erover in onze podcast.

Elske doets reizen de ondernemer familiebedrijf tweede generatie succes

Luister hier de podcast met Elske Doets terug:

Dat de ondernemer met de gouden lepel in de mond geboren zou zijn, daartegen verzet Doets zich in onze podcast. Ze heeft dan misschien als 28-jarige het reisbedrijf van haar vader over kunnen nemen, maar dat kwam met een grote verantwoordelijkheid. ,,Hij verkocht meteen 100 procent van de aandelen aan mij en vroeg daar ook een eerlijke prijs voor. Het betekende dat ik meteen met een miljoenenschuld kwam te zitten,'' vertelt Doets.

Daar kwam ook nog bij dat de timing riskant was. Doets Reizen was misschien een gezond bedrijf, maar niet lang nadat Elske Doets het overnam vonden de aanslagen van 11 september plaats. Die hadden natuurlijk zijn effect op de reisbranche. ,,Een bankier zei tegen me: het feest is ten einde voor de familie Doets.'' Toch wist de ondernemer zich er doorheen te slaan en ook de economische crisis die later volgde, kwam het bedrijf te boven. Sterker nog, Doets Reizen groeide en breidde uit met meer internationale, vier sterren-reizen.

Familiebedrijf

,,Ik ben de tweede generatie in het familiebedrijf, wat betekent dat ik minder emotie bij het bedrijf heb. Dat klinkt negatief, maar dat betekent ook dat ik groter en sneller kan denken. Ik kon het bedrijf naar de volgende fase brengen,'' geeft Doets als een van haar verklaringen voor het succes. Ze zette in op modernisering, technologische ontwikkelingen en maakte van Doets Reizen een bedrijf dat veel millennials trekt.

Qua personeelsbeleid is de communicatie zoveel mogelijk horizontaal gemaakt en vergaderingen zijn zelfs helemaal afgeschaft. Met een zogenaamde 'huddle' houdt Doets personeel op de hoogte en geeft ze hen de kans zich uit te spreken.

Elske Doets

Eigenaar Doets Reizen en oprichter Young Lady Business Academy

Elske Doets is genomineerd voor de MIO-verkiezing: de Meest Inspirerende Ondernemer. Dit is een verkiezing voor die bekende ondernemer die collega-ondernemers het meest inspireert, bijvoorbeeld op het gebied van marketing, personeelsbeleid en technologie. Hier lees je er meer over.

Stimuleren vrouwelijk ondernemerschap

In 2017 werd Doets Zakenvrouw van het Jaar, wat haar inspireerde om een initiatief op zetten voor vrouwelijk ondernemerschap. Dat werd de Young Lady Business Academy, een opleidingsinstituut voor vrouwen die de ambitie hebben hoog op de carrièreladder te klimmen. Twee jaar later zijn er 130 alumni van vrouwen tussen de 15 en 24 jaar oud. Wat de studenten op de academie precies leren en waarom sport daarbij een belangrijke rol inneemt, vertelt Doets in de podcast.

Doets is van plan om de opleiding nog meer uit te breiden en het talent van de studenten in te zetten. Op het moment is ze bezig aan haar tweede boek, 'Bloei', waarin de studenten van de opleiding zich zullen buigen over maatschappelijke problemen die nu op ons afkomen, problemen als klimaatopwarming. Ondertussen groeit Doets' reisbedrijf ook door met reizen naar onder meer China en Japan. De voorspelling van de bankier in 2001 is dus bepaald niet uitgekomen. ,,Zijn bank is ten onder, maar Doets bestaat nog steeds.''

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details