Nieuws Actueel

Enercon vervangt tips van windmolens Noordoostpolder

Enercon verwijdert alle tips van wieken van windmolens die het bedrijf bouwt aan de dijken van de Noordoostpolder. Dat meldt De Stentor.

Dik van Herwaarden 5 april 2016

Windmolens Twente

De wieken van de windmolens die Enercon bouwt in de Noordoostpolder worden zo'n 80 centimeter korter. Volgens Theo Tijhuis van Enercon betekent het verwijderen van de vleugeltips (uiteinden wieken) dat de turbines zo'n 3 tot 4 procent aan vermogen verliezen.

Geen schadeclaimsHij gaat ervan uit dat dat niet tot schadeclaims leidt van de exploitanten van de windparken, NOP Agrowind (26 turbines langs de dijk) en RWE/Essent (12 turbines). Een aantal turbines is nog in aanbouw. "Dit valt allemaal nog onder het bouwcontract. Verlies aan inkomsten claimen heeft geen zin", zegt directeur Janneke Wijnia van NOP Agrowind. "Wij zijn blij dat er een oplossing is. Daar is goed over nagedacht."

De straks tiploze wieken worden in de loop van het jaar, waarschijnlijk vanaf september, vervangen door nieuwe tips zonder fabricagefouten. De in november 2015 afgebroken tip was van te dun materiaal en had scheurtjes, het gevolg van een fabricagefout. "Het materiaal was niet zoals was afgesproken", zegt Tijhuis. Het gevolg was dat alle turbines van Enercon werden stilgezet. Tien draaien inmiddels weer.

VoorschriftenNa het verwijderen van de tips worden de bestaande bladen zo afgewerkt, dat de windturbines veilig en volgens de voorschriften van de vergunningen draaien. Windturbines waarvan de bladen nog moeten worden geïnstalleerd, worden meteen voorzien van bladen met aangepaste blad tips. Tijhuis erkent dat het windpark geen vlekkeloze start maakt. "Maar we zijn verheugd dat ze nu weer gaan draaien."