Nieuws Actueel

Energie-expert (80) wars van high tech

Duurzame uitvindingen van snelle jongens moet hij niets van hebben. Voor Martin Havikhorst moet het wérken.

Sander Wageman | Foto: Gerard Vrakking 5 april 2016

High Tech Thinkstock

Wie denkt dat alleen de beste high tech snufjes een woning energiezuinig of zelfs energieneutraal kunnen maken, zit er volgens de Olster techneut Martin Havikhorst (80) volledig naast. Al die poespas is volgens een van de meest ervaren energiespecialisten van het land gebakken lucht. Hij leunt liever op de wijze lessen van zijn vader: hou het praktisch. Havikhorst is er een van de oude school, maar is tegelijkertijd baanbrekend in de wereld van duurzame oplossingen voor huis en kantoor.

Eigen systeemIn de decennia dat hij werkzaam is ontwikkelde hij een eigen systeem voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. "Eigenlijk is het best simpel. We gebruiken de materialen koper en aluminium voor de vloerverwarming. Koper is veel duurzamer dan de kunststof die meestal wordt gebruikt en geleidt zo'n duizend keer beter. In aankoop is het wellicht wat duurder, maar dat haal je er in rendement zo weer uit. Bovendien is er geen onderhoud nodig en het gaat niet kapot."

Energie besparenBijzonder aan de toepassing die Havikhorst gebruikt, is dat de vloer niet alleen verwarmd kan worden door warm water door het buizensysteem onder de vloer te laten lopen, maar met koel water kan het in de zomer op dezelfde manier ook koeler in huis zijn. "Om een optimaal binnenklimaat te krijgen die nauwelijks energie kost, kun je dit systeem prima gebruiken. Wil je nog meer energie besparen, dan kun je bijvoorbeeld met een zonneboiler een heel eind komen. Zorg verder voor goede, natuurlijke ventilatie bij het plafond en klaar ben je." Volgens Havikhorst scheelt dat een slok op een borrel als de energierekening komt.

FilosofieZijn eigen filosofie om het simpel te houden, staat volgens Havikhorst haaks op de manier waarop nieuwe generaties energie-experts duurzame systemen propageren. "Ze ontwikkelen heel dure installaties en menen allemaal het Ei van Columbus te hebben. Maar de consument schiet er niets mee op. Deze snelle jongens zijn allemaal specialisten en maken combinaties van elkaars 'uitvindingen'. Maar vaak klopt zo'n combinatie niet."

"Wat wij doen is warmte naar de voeten brengen en vanuit daar kijken we verder wat er nodig is. Dat is simpel en praktisch. Iets wat ik weer van mijn vader heb geleerd. Hij was koelmachinist bij Olba in Olst. In die tijd hadden ze het niet over duurzaamheid, maar moest iets gewoon werken. Hoe? Dat maakte niet uit. Daar wordt je dus pragmatisch van. Vanuit die gedachte ben ik later ook te werk gegaan. Iets moet het gewoon doen. Van daaruit is dit systeem bedacht."

ResultaatEn dat leverde wel zo zijn resultaat op. "Inmiddels heb ik 47.500 vierkante meter vloerverwarming geplaatst en de eerste klacht moet nog komen." Havikhorst - inmiddels niet meer actief in zijn bedrijf - reed er stad en land voor af. "Zo moest ik een keer op paleis Soestdijk komen om een apparaat te installeren. En een paar jaar geleden bij Herman Finkers. Een heel aardige vent. Voor mijn schoonzoon vroeg ik 'm om een handtekening en toen schreef hij op een briefje 'Hoald'n kop fris en de veut woarm'. En ik dacht, ja, zo is het precies.