Nieuws Energie
Ook deze Keurslager is failliet omdat hij energierekening niet kan betalen
Een energierekening die in korte tijd is gestegen van 1200 naar 5100 euro per maand. Dat is de nekslag geweest voor Keurslager Alex van Deursen.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis
Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.
Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'
Zijn zaak, Meat Monkey in het Cuijkse winkelcentrum Maasburg, was populair onder het winkelend publiek. ,,Onder meer vanwege mijn ruime assortiment aan kant-en-klare barbecueproducten”, vertelt Alex van Deursen aan BN De Stem. Toch moest de winkel twee weken geleden van de ene op de andere dag dicht. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne en de energieprijzen die alsmaar verder stegen.
,,Ik heb een koeling die 24 uur per dag moet draaien. Vleesmachines die energie vragen. Een oven op krachtstroom. Een grilloven voor de kippen. Dan kun je wel zeggen dat je zuiniger met energie moet omgaan, maar met een zaak als de mijne kan dat nou eenmaal niet”, aldus Van Deursen.
"Ik was eerst kok en heb me omgeschoold tot slager. Het was een droom om een eigen zaak te beginnen”
Hij is niet de enige die financieel in de problemen is gekomen, weet hij inmiddels. ,,Ik heb van minstens tien collega's gehoord dat ze kampen met dezelfde geldnood.” Die is volgens Van Deursen voor een groot deel te wijten aan de huidige regering. ,,Die laat de ondernemers stikken. Sorry dat ik het zeg, maar zo is het. Er wordt niets gedaan om ons te helpen, helemaal niets.”
Van Deursen bestierde zijn winkel in de Maasburg sinds augustus 2019. ,,Ik was eerst kok en heb me omgeschoold tot slager. Het was een droom om een eigen zaak te beginnen.” Om de boel draaiende te houden, had hij zes man personeel in dienst. Daarnaast was het ook voor Van Deursen bikkelen. ,,Ik was elke dag bezig van vijf uur 's ochtends tot minstens negen uur 's avonds. Altijd aan het werk, omdat ik zoveel mogelijk zelf wilde doen.”
Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist
Half jaar na de opening brak corona uit
Een vetpot is het nooit geweest. ,,Omdat ik de pech had dat een half jaar na de start corona uitbrak. De kans om optimaal te draaien heb ik daarom nooit gehad.” Daar kwamen gezondheidsklachten bij. ,,Tijdens het sporten heb ik een hand gebroken, waardoor ik niet meer voor 100 procent kan uitbenen en zware dingen kan tillen.” Extra personeel aantrekken was lastig, door de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Ik kreeg er ook nog een burn-out bij, door de stress van de hoge energierekening. Probeer dat geld maar eens terug te verdienen. Iedereen zou daar ziek van worden.”
Nu moet de inboedel worden verkocht. Van Deursen verwacht niet dat voor winkelcentrum Maasburg een slager als opvolger gevonden zal worden. ,,Daarvoor is de tijd te slecht.”
De aangeslagen ondernemer heeft nog geen idee wat hij gaat doen.