Nieuws Energie

Niet alleen bakkers, ook groentewinkels richting faillissement: 'De kosten exploderen'

De lokale groenteverkoper boerde tijdens de coronacrisis nog goed, maar heeft het momenteel zwaar vanwege de hoge energierekening. Er is daarnaast een terugloop van klanten. Ondernemers besluiten om zaken te sluiten of zelfs te stoppen.

Ertan Basekin (NU.nl) 25 oktober 2022

Groentenwinkel energiecrisis failliet

Foto: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Waarom pas per 1 april 2023? Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

Eigenaar Ton Kanters van Ton Kanters Gezond Genieten heeft noodgedwongen zijn winkel in Den Bosch gesloten. Aan NU.nl vertelt hij: ,,De energierekening ging van 5.000 naar 20.000 euro per maand. Dat is niet meer op te brengen, zeker omdat deze winkel pas een jaar open was. Dan heb je tijd nodig om nieuwe klanten te werven. En je ziet dat mensen in deze tijden wat terughoudender zijn met hun aankopen."

Kanters heeft nog twee winkels, in Vught en in Schijndel. ,,Vanaf september zijn we echt met de neus op de feiten gedrukt. Het probleem is dat we niet alles een-op-een aan de consument kunnen doorberekenen."

'Allemaal gezonde bedrijven, die vooral tijdens de coronacrisis goed draaiden. Zij hebben flink geïnvesteerd, maar de energiecrisis gooit nu roet in het eten'

Directeur Marco Maasse van branchevereniging Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland krijgt steeds meer meldingen van ondernemers die niet meer verder kunnen en besluiten te stoppen. ,,Veel dingen komen nu samen, de kosten exploderen. De prijzen voor brandstof, energie en transport rijzen de pan uit. Daar komt bij dat ondernemers minder omzet draaien, aangezien klanten minder vaak komen."

Lees ook: Bakker Martin sluit vier van zijn Aelbers-winkels op één dag

Minder klanten door gestegen prijzen

Volgens Maasse komen er minder mensen naar de winkels vanwege de stijgende prijzen. ,,En we zien dat consumenten vaker aardappels en zuurkool kopen dan normaal het geval is. Bij duurdere groenten en kant-en-klaarmaaltijden zijn mensen toch voorzichtiger."

In ons land zijn er achthonderd groentespeciaalzaken, waar zo'n zesduizend mensen werkzaam zijn. Maasse is bezorgd dat er nog meer ondernemers omvallen, zeker nu de energiecompensatie niet voor iedereen gunstig uitpakt.

,,Het zijn allemaal gezonde bedrijven, die vooral tijdens de coronacrisis goed draaiden. Zij hebben flink geïnvesteerd, maar de energiecrisis gooit nu roet in het eten."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws