Nieuws Energie
Bakkers doven massaal het licht als protest tegen 'ontoereikende compensatieregeling'
Wie zaterdag voor croissants of een versgebakken brood langs zijn bakker gaat, heeft grote kans om verwelkomt te worden door personeel in winterjas in een winkel vol kaarsen. Om een statement te maken tegen de ontoereikende energie-compensatieregeling die het kabinet voorstelt, doven honderden bakkers door het hele land het licht in hun winkels.

Ook Miriam Staffhorst van Urban Bakery in Rotterdam doet mee aan de landelijke actie. Foto: Jonathan van Noord.
De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis
Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.
Lees ook: Onze homepage is vandaag voor de bakkers
,,Ik moet nog even wat kaarsen regelen en mijn personeel informeren over hoe we het morgenochtend precies gaan aanpakken”, begint Miriam Staffhorst, eigenaar van Urban Bakery in Rotterdam. ,,Dat vereist wat aandacht, want we zijn onze klanten dankbaar dat ze nog altijd bij ons langskomen. We willen ze bijpraten over de problemen waar we mee te maken hebben en hoe we daarmee omgaan. Natuurlijk zetten we daarbij ook wat lekkers voor ze klaar.”
'Januari wordt een spannende maand'
De reden voor Miriam (tevens minister van Energie in het Ondernemerskabinet) om mee te doen aan dit landelijke initiatief, zit ‘m in de steeds donker wordende toekomst. Waar de banketbakker vorige maand nog vertelde de crisis te zullen overleven, hangt de vlag er inmiddels anders bij. ,,Januari wordt een spannende maand. Dan komen de energiemaatschappijen met hun nieuwe tarieven naar buiten. Ik houd mijn hart vast, want ik hoor geluiden dat de prijzen mogelijk vertienvoudigd worden. Dat betekent dat ik 8.000 euro ga betalen. Niet te doen natuurlijk.”
Het statement van de bakkers richting politiek Den Haag.
Voorwaarden Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) niet haalbaar
Het is een understatement dat de Rotterdamse en haar collega-bakkers zich grote zorgen maken nu de compensatieregeling van het kabinet zo tegenvalt. ,,Wij komen nooit aan die 12,5 procent energiekosten als percentage van de omzet. Dat betekent dat we niet in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) en - veel erger nog - de stijgende kosten nu al helemaal niet meer op kunnen vangen.”
,,Vergeet niet dat inflatie gecorrigeerde zaken als huur en personeel ondertussen ook steeds duurder worden. En dan hebben we het nog niet eens over de prijzen van onze grondstoffen. Mocht het zo zijn dat ik straks door die energierekening van 8.000 euro wél in aanmerking kom voor de TEK, dan is er al niet meer rendabel om te ondernemen. Helaas is dat voor veel collega’s al het geval. Velen staan er echt beroerd voor terwijl er ook al bakkers zijn die hun deuren hebben moeten sluiten. Daar zitten er tussen die al langer dan 100 jaar bestaan…” Dat het inmiddels berichten regent over bakkers die hun deuren sluiten of hun faillissement hebben aangevraagd, onderstreept de woorden van Miriam Staffhorst nog eens extra..
Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet
Verschraling bij ondergang van middenstand
Miriam Staffhorst vraagt zich hardop af wanneer het kabinet gaat inzien dat wanneer winkels in het mkb, de bakker met zijn brood als eerste levensbehoefte voorop, moeten sluiten, dit een enorme impact heeft op de totale samenleving. De bakker kan niet genoeg benadrukken dat het mkb ook een maatschappelijk functie vervult. Verdwijnt deze als gevolg van de ondergang van middenstanders, dan verschralen complete dorpen, meent ze. ,,Op dit moment voelt de aangekondigde steun als gebakken lucht en mede door de actie van morgen hopen wij dat ons mooie ambacht niet als een nachtkaars uitgaat.”
Lees ook: Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing
Assortiment aanpassen op meerdere portemonnees
Het is niets anders dan overleven dat de banketbakker momenteel doet. Ze weet het hoofd vooralsnog boven water te houden door de duurdere producten uit haar assortiment te halen en aan de onderkant nieuwe, goedkope lekkernijen toe te voegen. ,,Voor een kilo bonbons betaal je inmiddels 45 tot 50 euro. Een frambozentartelettes? Daar moet ik 4 euro voor vragen en dat weiger ik. Om die reden zetten we nu bijvoorbeeld in op bananenbrood of tea loaf. Die zijn nog goedkoop in productie en dus ook betaalbaar voor de klant. Het is wel belangrijk om daarnaast producten te blijven maken die uniek zijn. Waar mensen voor omrijden omdat ze juist bij jouw het lekkerst zijn.”
Ondernemers, politiek & de energierekening
Via deze link kom je op onze verzamelpagina met alle recente artikelen en expertblogs over ondernemers, politiek en de energierekening.