Nieuws Energie
Bedrijven willen uitstel terugbetaling coronaschulden: ‘Door stijgende kosten komen we in de problemen’
Bedrijven willen een jaar uitstel van terugbetaling van coronaschulden. 30 tot 40 procent komt anders in de problemen, waarschuwen brancheorganisaties. Eerder maakte het ministerie van Financiën al bekend dat ongeveer 135.000 bedrijven in de problemen dreigen te komen, nu zij vanaf 1 oktober hun uitgestelde belastingschuld moeten terugbetalen.

Foto: Shutterstock
Van een significante stijging van faillissementen is (nog) geen sprake en de bedrijfsbeëindigingen lopen iets op, maar het zijn geen zorgwekkende aantallen. Toch maken brancheorganisaties, waaronder INRetail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), zich zorgen.
De eerste signalen ziet INRetail al: de orderportefeuille van de woonbranche is ten opzichte van vorig jaar teruggelopen met 20 tot 30 procent, en ook krijgen winkels 10 tot 15 procent minder klanten dan in dezelfde periode vorig jaar. ,,De combinatie van dalende omzetten, stijgende kosten én terugbetaling van coronaschulden brengt veel bedrijven in problemen’’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van KHN in het AD. Vanaf oktober moeten zo’n 270.000 bedrijven hun uitgestelde belastingschuld terugbetalen. Gemiddeld gaat het om 100.000 euro.
Lees ook: KHN-directeur Beljaarts: 'Rekening koopkrachtcrisis belandt ten onrechte bij ondernemers'
Hogere werkkostenregeling, zonder extra premies werkgevers
Dat mag - onder voorwaarden - over zeven jaar worden uitgesmeerd. De brancheorganisaties zien meer heil in uitstel. ,,Bedrijven zijn nog aan het herstellen van corona. De overheid kan hiermee veel faillissementen voorkomen’’, denkt Meerman. Of de bedrijven volgend jaar wél kunnen terugbetalen? ,,Nu is heel veel onduidelijk. We moeten ervan uitgaan dat de situatie dan stabieler is.’’
Behalve voor uitstel pleiten de brancheorganisaties ook voor een hogere werkkostenregeling, waarmee het personeel een hogere netto tegemoetkoming krijgt, zonder dat de werkgever extra premies afdraagt. Of zij niet beter meer loon kunnen betalen? KHN-voorzitter: ,,De lonen stijgen al. Om de hele inflatie te corrigeren, dat is niet te doen.’’
Lees ook: MKB-Nederland en VNO-NCW: dit moet er anders aan het 'miljardenpakket' van Rutte