Nieuws Energie

Bakker Hans moet 49 mensen ontslaan na faillissement: energierekening van 13.000 euro per maand

Zich laven aan de honderden steunbetuigingen die hij heeft gekregen via WhatsApp, Facebook en mailbox. Het is de enige troost voor bakker Hans van Duijvenvoorde uit het Brabantse Haps. Verder is het vooral wonden likken. ,,Van de overheid heb ik niets meer gehoord. Ze laten je stikken.”

Frank Hermans 31 oktober 2022

Dn bekker bakker hans van duijvenvoorde haps failliet

Hans van Duijvenvoorde van Bakkerij d'n Bekker tussen de lege broodschappen. Foto: Theo Peeters

Deze week moest ‘bakker Hans’, eigenaar van bakkerijketen D’n Bekker met zes bakkerswinkels in Boxmeer, Cuijk, Grave, Gennep, Mill en Haps, er van het ene op het andere moment mee stoppen.

"Mensen zeggen massaal: wat erg, hoe kan dit nou? Fijn hoor, maar je kunt er geen brood voor kopen"

Bakker Hans van Duijvenvoorde

Deuren bleven op alle locaties dicht, de stekker ging er letterlijk uit. De hoge energiekosten zijn de 51-jarige ondernemer fataal geworden. Het betekent ontslag voor 49 mensen, vertelt hij in het AD. ,,Dinsdag wordt waarschijnlijk mijn faillissement uitgesproken.”

Donderdag, vrijdag en zaterdag nog open

Om toch nog wat inkomsten te kunnen genereren, heeft hij met de curator geregeld dat de winkels donderdag, vrijdag en zaterdag nog open mogen. ,,De verse producten hebben we al moeten weggooien, maar door de restvoorraad te verkopen kunnen mijn mensen toch nog afscheid nemen van de klanten.”

Snel daarna zal de hele boel worden opgekocht. Een doorstart zit er zeker niet in. ,,Elke bakker zit momenteel in de problemen. Collega’s gaan zich hier niet aan wagen, logisch. Er gaan alleen maar meer klappen vallen, kan ik voorspellen. Veel bakkers staan tot 1 januari nog onder contract. Als dat afloopt, houdt het ook voor hen op. Wacht maar af.”

Lees ook: Vele mkb'ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie

Energierekening steeg van 2000 naar 13.000 euro

Het doet hem goed dat honderden mensen met hem meeleven. ,,Mensen zeggen massaal: wat erg, hoe kan dit nou?” Fijn hoor, maar hij denkt eerlijk gezegd ook: ,,Je kunt er geen brood voor kopen.”

Liever had hij gehad dat de overheid zou bijspringen. ,,Mijn energierekening steeg van 2000 naar 13.000 euro, dan is het snel gebeurd. Pas als de energiekosten 12,5 procent van de omzet zijn, zou ik ergens volgend jaar een regeling kunnen krijgen. Tja, dan weet je ook dat geen enkele bakker steun gaat krijgen en dat elke bakker problemen krijgt.”

Foto: Theo Peeters

'Moeten ons huis verkopen'

Nog zo’n vooruitzicht met rouwrand: alle winkelspullen zullen voor een prikkie verkocht worden aan een opkoper. Akelig voor zijn werknemers, en hemzelf. ,,Ook voor mij persoonlijk is het klaar. Mijn vrouw en ik zullen ons huis moeten verkopen. Wat ik ga doen? Geen idee.”

Lees ook: Kaalslag in de winkelstraten? 'Overheid: voorkom het verdwijnen van de middenstand!'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws