Nieuws Energie

Fedet: nog geen twee op de vijf bedrijven is bezig met energiebesparing

Slechts 38 procent van de bedrijven is momenteel actief bezig met energiebesparende maatregelen, blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’ van Fedet.

Van onze redactie 15 mei 2023

Energie besparen bedrijven kvk

Anne-Jaap Deinum (directeur Fedet) studiogast De Ondernemer Live

Op de Internationale Dag van het Licht - dinsdag 16 mei - is Anne-Jaap Deinum is directeur van Fedet, de initiator van het initiatief 'Met LED kan het', een van de studiogasten in De Ondernemer Live. Dit live kijkradio-programma is van 11.00 tot 13.00 uur te beluisteren op New Business Radio en te zien via YouTube en de homepage van de Ondernemer.

Het overgrote deel van de bedrijven heeft dus nog genoeg stappen te zetten als het om verduurzaming op de werkvloer aankomt. Momenteel werkt slechts negen procent bij een bedrijf dat alle mogelijke energiebesparende maatregelen heeft genomen. Bij zeven procent van de bedrijven staat verduurzaming zelfs (nog) helemaal niet op de agenda.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het initiatief ‘met LED kan het’ door PanelWizard onder 1.003 werkende Nederlanders (18+) in loondienst.

"Verduurzaming staat nog te vaak laag of niet op de agenda van bedrijven. Dat is opvallend, want ook wettelijk worden bedrijven steeds vaker verplicht om hun steentje aan het klimaat bij te dragen"

Anne-Jaap Deinum, directeur Fedet / initiator 'met LED kan het'

Top 3 energiebesparende maatregelen

Als werkend Nederland denkt aan mogelijke energiebesparende maatregelen op zakelijk gebied, dan kiezen zij het vaakst voor het uitzetten van apparaten die niet gebruikt worden (51 procent). Ook denken zij te kunnen verduurzamen in en om bedrijfsruimtes door het gebruik van juiste verlichting (46 procent) en het zelf opwekken van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen (45 procent). Ondanks dat volgens de Nederlandse werknemers verlichting in de top drie van energiebesparende mogelijkheden valt, maakt slechts één op de vijf bedrijven (20 procent) volledig gebruik van LED-verlichting. Twee op de vier (40 procent) verlicht de werkvloer slechts voor een deel met LED-verlichting.

Lees ook: Kamer: meest vervuilende bedrijven moeten zelf opdraaien voor verduurzaming

Gebrek aan urgentie

Bedrijven zijn om uiteenlopende redenen nog niet actief bezig met energiebesparende maatregelen. De belangrijkste reden is het kostenaspect: volgens vijftien procent van de werkende Nederlanders is verduurzamen te duur voor zijn werkgever. Verder geeft dertien procent aan geen tijd te hebben, gevolgd door een gebrek aan noodzaak (11 procent) en een gebrek aan kennis (9 procent).

Anne-Jaap Deinum, directeur bij Fedet, initiator van 'met LED kan het', vertelt over het onderzoek: ,,Verduurzaming staat nog te vaak laag of niet op de agenda van bedrijven. Dat is opvallend, want ook wettelijk worden bedrijven steeds vaker verplicht om hun steentje aan het klimaat bij te dragen. Zo zijn alle kantoorpanden groter dan 100 vierkante meter sinds 1 januari 2023 verplicht om aan de eisen voor energielabel C te voldoen. Hierbij mag er jaarlijks maximaal 225kWH per vierkante meter verbruikt worden."

LED-verlichting als oplossing

,,Dit lijkt een grote stap, maar door over te stappen naar LED-verlichting kunnen zowel de overheid als de gebouweigenaren hier eenvoudig aan voldoen. De verduurzaming van de bestaande utiliteitsbouw is besproken in de Tweede Kamer. In het Klimaatakkoord is namelijk een wettelijke eindnorm afgesproken. Hierin staat in hoeverre bestaande utiliteitsgebouwen verduurzaamd moeten worden om in 2050 aan deze norm te kunnen voldoen. Met LED-verlichting kunnen hierin enorme stappen worden gemaakt. Echter wordt de impact van LED-verlichting nog te weinig besproken en daar willen wij verandering inbrengen met het initiatief ‘met LED kan het’.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws