Nieuws Energie

Kaalslag door energiecrisis: dit dorp verliest bakker, slager, groenteboer én viswinkel

De slager weg. De bakker dicht. De groenteboer exit. De viswinkel op slot. Hoe moet het verder met de winkels in het Brabantse Cuijk? Verslag vanuit het bloedende winkelhart van Kuuk, waar de een na de andere ondernemer de deuren sluit vanwege de torenhoge energierekening.

Dennis Greijn (de Gelderlander) 4 november 2022

Energiecrisis cuijk failliet bakker slager groenteboer viswinkel dicht energierekening winkelcentrum maasburg

In het centrum van Cuijk staan inmiddels meer dan vijftien winkelpanden leeg. Foto: Theo Peeters

Het is het gesprek van de dag bij de kappers in Cuijk. Zo ook bij BrainWash, in het overdekte deel van het zwaar getroffen winkelcentrum Maasburg. Ja, het ging in de kappersstoel de afgelopen dagen - uiteraard - ook over het weer, en dan in het bijzonder de historisch hoge zomerse temperaturen van eind oktober. Maar het gaat deze dagen toch echt vooral over winkels die definitief de deuren moeten sluiten als gevolg van de energiecrisis.

Welke ondernemers volgen?

,,Mensen zijn bang dat er nog meer winkels dicht moeten, zo horen we vaak”, zegt kapster Lotte Zink (26) in de Gelderlander. ,,Mensen vragen zich af wie volgt, als er straks alleen maar meer energiecontracten aflopen. Waar moet het toch naartoe, klinkt het. En de mensen maken zich natuurlijk ook grote zorgen om hun eigen energierekening.”

Wie in de kappersstoel van Brainwash zit en door het raam naar de overkant kijkt, ziet de tragiek van de Kuukse leegstand in het overdekte winkelcentrum. Vier op een rij inmiddels. Twee winkelruimten staan al langer leeg. Net na de zomer vertrok de slager, vorige week gevolgd door de bakker.

In het centrum van Cuijk staan inmiddels meer dan vijftien winkelpanden leeg. Foto: Theo Peeters

Energierekening van 2000 naar 12.000 euro in de maand

Vorige week werd bekend dat bakker Hans van D’n Bekker zijn zes bakkerswinkels in Land van Cuijk en Gennep, waaronder dus eentje in de Maasburg in Cuijk, moet sluiten als gevolg van de fors gestegen energierekening. Voor zijn bakkerij in Haps ging die van 2000 euro in de maand naar nu 12.000. Gevolg: bijna vijftig man op straat.

Ook Boerderijwinkel Verdaasdonk, die even verderop in het centrum zat, heeft vorige week nog zijn Cuijkse filiaal op slot moeten draaien. Voor zo’n twintig mensen is er geen werk meer. De winkel is deze woensdag helemaal leeg geruimd. De kosten zijn er niet meer uit te halen, aldus Peter Verdaasdonk. Voor de zomer sloot de viswinkel, aan de overkant van de Grotestraat, al de deuren. En dat zijn ze nog niet eens allemaal.

"Met ener­gie­prij­zen die maar blijven stijgen, komt bij ons ook een keer het moment dat klanten in de kou binnen moeten staan"

Ondernemer Erik Nederbragt

Het raakt Cuijk, waar tegenwoordig meer dan vijftien winkelpanden leeg staan en waar de laatste speelgoedwinkel jaren geleden al vertrokken is, extra hard. Vandaar dat de gemeente ook al langer doende is van de Molenstraat, de straat tussen station en het grote plein voor het gemeentehuis, meer ‘een woonstraat’ te maken met appartementencomplexen op de plek van (gesloopte) winkelpanden.

Lees ook: Vele mkb'ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie

Erik Nederbragt (52) is zo’n ondernemer in de Molenstraat. Hij is mede-eigenaar van Rutten Elektroshop Cuijk. ,,Heel erg vervelend als je hoort dat collega-ondernemers dicht moeten. Als mens vraag ik me af, waar eindigt dit? Voor ons is het nu nog te doen. We hebben ook verlichting en verwarming nodig, maar we hebben natuurlijk geen winkel met producten die in een koeling of vriezer moeten liggen, zoals een bakker en slager. Maar met energieprijzen die maar blijven stijgen, komt bij ons ook een keer het moment dat klanten in de kou binnen moeten staan.”

Nederbragt spint ergens ook garen bij de energiecrisis. ,,Onze verkoop van infrarood- en convectorkachels is, vergeleken met vorig jaar, met liefst tachtig procent gestegen. Mensen proberen toch op allerlei manieren hun eigen gasverbruik te minderen. Met zo’n kachel kun je ook prima alleen de ruimte verwarmen in huis waar je op dat moment bent.” De ondernemer verkoopt ook meer dan ooit ledlampen, schakelklokken, timers, energiemeters en dat soort ‘energiezuinige producten’.

"Essentiële winkels als de bakker en slager vallen om. Niemand had toch kunnen bedenken in welke situatie we nu met z’n allen zitten?"

Ondernemer Erik Nederbragt

Hij vindt dat er ‘echt iets moet gebeuren’. ,,Zeker nu essentiële winkels als de bakker en slager omvallen.” Hij beseft dat ondernemen nu eenmaal ook risico’s lopen inhoudt. ,,Maar ik krijg daar nu toch een vreemd gevoel bij, als dat even snel geroepen wordt. Ook in coronatijd werd dat al gezegd. Maar niemand had toch kunnen bedenken in welke situatie we nu met z’n allen zitten.”

'Regering moet ondernemers hoe dan ook helpen'

Ria de Haard (70) loopt met een boodschappentas door het winkelhart in haar woonplaats, waar overigens menige winkeldeur, in toch dure energietijden, wagenwijd open staat. ,,Verschrikkelijk, afschuwelijk, die ondernemers die ineens moeten sluiten”, zegt De Haard. ,,Ik vind dat de regering hen hoe dan ook moet helpen. Ik snap dat bakkers op een bepaald moment de kosten niet langer meer kunnen doorberekenen in de prijzen van het brood.”

Lees ook: Deze Limburgse slager zag energiecrisis aankomen en onderhandelde goed over een nieuw vast energiecontract

Zelf koopt ze, zegt ze eerlijk, haar brood al langer bij de supermarkt. ,,Anders is het voor mij ook niet meer te betalen.” De energiebedrijven worden intussen volgens De Haard ‘stinkend rijk’. ,,Terwijl kleine ondernemers naar de knoppen gaan. Waarom moet er ook zóveel winst gemaakt worden? Kan dat niet allemaal minder?”

Schrale troost misschien voor Cuijk. Dankzij de weekmarkt heeft Cuijk toch zijn ‘viswinkel’. De groente- en fruitboer op de kraampjesmarkt is deze woensdag in elk geval goed geluimd. ‘Que Sera, Sera...’, zingt hij vrolijk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws