Nieuws Energie

Bakker Femke: 'Bakker, slager, groenteboer, daar kunnen mensen hun verhaal kwijt. We hopen dat Den Haag zich daar goed bewust van wordt”

Kunnen jullie het volhouden?”, vragen bezorgde klanten van bakkerij Lubbers in Almelo. „Houden júllie het vol?”, vraagt op zijn beurt het bezorgde bakkersechtpaar Femke en Wilko aan de klanten. De energiecrisis is in de winkel onderwerp van gesprek. Deze zaterdag bij kaarslicht, vanwege een landelijke actie.

Frank Timmers (Tubantia) 23 oktober 2022

Bakkerij lubbers almelo energierekening

Femke Kamphuis en Wilko Wessels steken een kaars aan in hun bakkerszaak Lubbers in Almelo. Ze doen mee aan het stille protest tegen de volgens hen te beperkte energiesteun. Foto: Tubantia/Vincent Jannink.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

Door het hele land voeren bakkerijen zaterdag actie tegen de steun van de overheid in de energiecrisis die ze als te gering ervaren. In plaats van lampen branden er kaarsjes en is er de hartenkreet ‘wij willen bakken, daar krijgen we energie van’. Bakkerij Lubbers doet eraan mee.

Lampen uit betekent vooral dat vanaf buiten lijkt of de winkel aan de rand van het Almelose centrum dicht is. Binnen hangt er door de kaarsjes een vervroegde kerstsfeer. De meeste kaarsjes zijn op batterijen. „Er komen hier ook jonge kinderen”, zegt Femke op de website van Tubantia. „Onze zaak moet niet in vlammen opgaan”, zegt Wilko.

Paar weken na de bedrijfsovername 'brak de pleuris uit'

Het bakkerspaar Wilko Wessels (36) en Femke Kamphuis (33) hebben begin dit jaar de ruim 60 jaar oude familiebakkerij Lubbers overgenomen. Een paar weken later brak ‘de pleuris uit’ - zoals Wilko de aanval van Rusland op de Oekraïne betitelt. Het bracht hun bakkerij in een positie die ze nooit hadden verwacht.

Lees ook: Bakker Martin sluit vier van zijn Aelbers-winkels op één dag

Eerst graan, toen gas

Eerst was er geen graan en schoten de prijzen voor de grondstoffen voor brood en banket de lucht in en vervolgens bereikten de kosten van gas en stroom astronomische hoogten. Ze hebben daardoor prijzen van producten al wat moeten verhogen, tegen hun zin. „We hopen dat het niet opnieuw nodig is”, zegt Femke.

Maar eind dit jaar loopt hun vaste energiecontract af en zullen ze de dan geldende marktprijs moeten gaan betalen. Ze durven niet te voorspellen wat dat precies gaat betekenen. Hun uitlatingen lopen uiteen van ‘we gaan het wel redden’, via ‘als we het een op een moeten vertalen in de prijs van onze producten komt hier niemand meer’ tot ‘de gasprijs zal dan toch wel wat zijn gedaald’.

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel pleit voor vaart achter TEK en een overgangsregeling

Bakkerij als continubedrijf waar alsmaar stroom nodig is

Deze zaterdag staan er negen dames in de winkel om zo’n 500 klanten te bedienen. De bakkers zijn vrijdagavond om 18.00 uur met de productie begonnen en hebben door gebakken tot zaterdag 7.30 uur. Ze hebben rond de duizend broden gemaakt, 250 gebakjes, 15 slagroomtaarten, beschuit en noem maar op. Er zijn salades samengesteld en broodjes belegd.

Een inschietoven en een rotatieoven hebben op volle kracht gedraaid. Voor het verhitten ervan tot 250 graden was alleen al 30 kuub gas nodig. Diverse producten worden bewaard in koel- of vriescellen, worden gepresenteerd op een koeleiland. De bakkerij is een continubedrijf waarvoor alsmaar stroom nodig is. Alleen de winkeldeur is ‘s nachts dicht.

Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet

Energiekosten: zo'n 10 procent. Dus nee, geen TEK-regeling.

Hoeveel energie er voor de productie van zaterdag nodig was, durft Wilko niet te zeggen. „Maar per jaar hebben we tegen de 30.000 kuub gas nodig en 110.000 kilowattuur stroom. En dan hebben we het geluk dat in 2016 een oven is vervangen voor een die aardig duurzaam is”, zegt hij. Alle verlichting is LED.

Met zo’n 10 procent energiekosten op de omzet komt bakkerij Lubbers zoals de meeste bakkerijen niet in aanmerking voor het steunpakket dat pas geldt vanaf 12,5 procent. Maar de kaarsjes branden Wilko en Femke niet zozeer voor hun eigen bedrijf - met in dienst 7 bakkers, 14 dames in de winkel, 2 bezorgers en 1 administrateur - als wel voor de hele mkb-sector.

"De bakker, de slager, de groenteboer zijn ook plekken waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. We hopen dat mensen en bestuurders zich daar goed bewust van worden”

Ambtenaren van het ministerie van Financiën mogen twijfelen aan het maatschappelijke belang van deze zaken, maar Wilko en Femke doen dat geen moment. „De bakker, de slager, de groenteboer zijn ook plekken waar mensen hun verhaal kwijt kunnen”, zegt Femke. „We hopen dat mensen en bestuurders zich daar goed bewust van worden.”

Wilko beschrijft de geur van vers brood die ze in de omliggende straten verspreid. Het zou een gemis zijn als dat verdwijnt. Vooralsnog zijn hij en zijn vrouw optimistisch. Dat stralen ze ook uit en ze verbazen zich - zonder gedeprimeerd te worden - over energieminister Rob Jetten die voorstelde om brood dan maar op 120 graden te bakken.

Bakken is durven

„Broodbakken moet je durven”, zegt bakker Wilko Wessels. Dat betekent goed opstoken die oven, anders wordt het maar een slap fabrieksbroodje. „Maar ik houd nog wel het vertrouwen in de overheid dat die z’n best doet.” „Dat vertrouwen kan snel weg zijn”, zegt Femke. „Ik hoop op een beter voorstel.”

De ontwikkelingen geven het paar wel stress, maar ze kunnen bij elkaar hun zorgen kwijt. Als Wessels gaat slapen kan hij nog niet tot 10 tellen of hij is vertrokken.

Ondernemers, politiek & de energierekening

Via deze link kom je op onze verzamelpagina met alle recente artikelen en expertblogs over ondernemers, politiek en de energierekening.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws