Nieuws Energie

De kas van Maurice is helemaal gasloos, maar juist daardoor ging hij failliet

Orchideeënkweker Maurice van der Hoorn was in 2006 een voorloper met zijn duurzame kas, maar door de gestegen energieprijzen is zijn bedrijf nu failliet verklaard. Volgens Glastuinbouw Nederland kent inmiddels bijna de helft van de kwekers financiële problemen.

Tim Koning (AD) 12 september 2022

Kweker maurice van der hoorn duurzame kas

Kweker Maurice van der Hoorn, pionier met de eerste duurzame kas zonder gas, is failliet. Foto: AD/Merel Klijzing.

De Ondernemer Vandaag: het laatste ondernemersnieuws als eerste

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

Van der Hoorn, uit Ter Aar, wilde de groenste kweker van het Groene Hart worden. Al in 2006 was hij met zijn kas, als eerste in Nederland, helemaal van het gas af. Hij besloot in plaats daarvan elektriciteit te gebruiken. ,,En dat is precies hoe de overheid zou willen dat iedereen het doet”, zegt hij op AD.nl. ,,Maar nu heeft juist dat geleid tot mijn faillissement. Het is heel zuur, ik word eigenlijk gestraft voor mijn goede inzet.”

,,Inmiddels is de elektriciteit minstens vijf keer zo duur als toen ik hiermee begon”, zegt hij. ,,Gas is natuurlijk ook duurder geworden, maar dat staat niet in verhouding met de prijsstijging van elektriciteit. Dat heeft onder andere te maken met de heffingen die ik aan de overheid moet betalen over elektriciteit. Dat geld wordt bijvoorbeeld gebruikt om windmolens te bouwen. Maar die heffingen hebben mij nu genekt.”

"Glastuinbouwers die verduurzamen krijgen normaal de SDE-subsidie. Maar die is gekoppeld aan de gasprijzen en verdampt door die stijgende prijzen. Daardoor vallen projecten stil en lopen de telers belangrijk geld mis”

Roger Abbenhuijs, Glastuinbouw Nederland

Curator Amos Kroll laat verder weten dat de bedrijfsactiviteiten met de huidige lading bloemen nog even worden voortgezet. ,,We hebben te maken met levende goederen, in totaal ruim 600.000 bloemen. Die wil je niet zomaar dood laten gaan.”

40 procent van de telers in de problemen

Maurice van der Hoorn is lang niet de enige glastuinbouwer in Nederland die financieel in de problemen komt, stelt Roger Abbenhuijs van Glastuinbouw Nederland. ,,Dat is inmiddels bijna de helft. Uit onderzoek dat wij een aantal maanden geleden in samenwerking met de Rabobank uitvoerden, bleek dat zo’n veertig procent van de telers financieel in de problemen zou komen als de situatie omtrent energie zou blijven als hij toen was. Aangezien de situatie verslechterd is, kunnen we ervan uitgaan dat het percentage nog steeds minstens even hoog is.”

Lees ook: Gasprijzen: één op de drie zwembaden en ijsbanen op omvallen

Veertig procent is een groot getal. Maar dat betekent niet per se dat zo’n groot deel van de telers daadwerkelijk failliet zal gaan. ,,Maar we vrezen wel dat het er steeds meer worden. Sommige bedrijven hebben voor nu nog geluk met hun contract. Als je een vast contract hebt, heb je minder last van de prijsstijging en -fluctuatie. Maar ook die contracten moeten op een gegeven moment vernieuwd worden. Dan is dat waarschijnlijk tegen een hogere prijs.”

Naast de gas- en energieprijzen krijgen telers ook te maken met het wegvallen van een subsidie, legt Roger Abbenhuijs uit. ,,Glastuinbouwers die verduurzamen krijgen normaal de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Maar die subsidie is gekoppeld aan de gasprijzen en verdampt door die stijgende prijzen. Daardoor vallen projecten stil en lopen de telers belangrijk geld mis.”

Lees ook: Slachting dreigt in glastuinbouw: ‘Ruim 40 procent moet vrezen voor faillissement door energieprijzen’

Winterstop voor telers

Michel van Schie, persvoorlichter bij Royal Flora Holland, ziet naast faillissementen dat sommige telers nog niet compleet stoppen, maar wel besluiten de winter over te slaan. ,,In die maanden verbruiken de kassen veel meer energie dan in de zomer. Ze hopen dat de energieprijzen daarna wat gestabiliseerd zijn en dat ze relatief normaal door kunnen gaan.”

De faillissementen, prijsverhogingen en bedrijven die een seizoen overslaan, hebben een grote impact op iedereen in de branche, legt Van Schie uit. ,,We maken ons grote zorgen dat deze energiecrisis zorgt voor een structurele beschadiging van de hele sector. We zien al dat sommige grote retailers afbestellingen doen. Als die niet opgevangen worden door andere markten, kan het goed fout gaan. Daarnaast kopen ook huishoudens minder bloemen dan eerder. De kosten van het levensonderhoud stijgen en als je net getankt hebt ga je nu minder snel spontaan een bloemetje kopen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws