Nieuws Energie

Voorvrouw glastuinders gaat barricade op voor meer steun: ‘Glastuinders zijn energie-intensief’

Adri Bom-Lemstra is een teleurgesteld mens. De voorzitter van Glastuinbouw Nederland is niet te spreken over de energiesteunmaatrelen (TEK) voor haar achterban. ‘Glastuinders willen aangemerkt worden als energie-intensief. Dit pakket gaat de glastuinbouw niet helpen.’

Van onze redactie 18 oktober 2022

Adri bom lemstra

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, vindt TEK onvoldoende. Foto: Glastuinbouw Nederland

In de staatsregeling wordt gesproken over een maximale steun voor een agrarisch bedrijf van 62.000 euro per jaar. Er wordt gedacht aan het oprekken daarvan naar 93.000 euro. ,,Dat is voor een glastuinbouwbedrijf absoluut onvoldoende”, meent Bom-Lemstra. ,,Daarom richt onze lobby zich met name op de erkenning van de glastuinbouw als energie-intensieve sector, in plaats van als landbouwbedrijf. Voor energie-intensieve sectoren is een groter steunpakket beschikbaar, zoals het zich nu laat aanzien."

'Brussel biedt wel mogelijkheden tot meer steun'

Glastuinbouw Nederland verwijst naar het maximale steunkader van 2 miljoen euro per bedrijf, dat de EU heeft vastgesteld en dat door de Duitse regering ook wordt toegepast. Bom-Lemstra: ,,In Nederland ontbreekt daarvoor echter de politieke wil, waardoor een ongelijk Europees speelveld ontstaat. Als tegenargument stelt het ministerie dat in dat geval maar 30 procent aan steun mag worden toegekend. Wij betreuren het dat Brussel wel mogelijkheden biedt, maar dat Nederland daar niet in meegaat.”

Lees ook: Orchideeëntelers van alle tuinders het hardst getroffen door hoge energieprijzen

De voorzitter van Glastuinbouw Nederland noemt het opvallend dat de meeste sectoren überhaupt niet voldoen aan de voorwaarde dat 12,5 procent van de productiekosten moet bestaan uit energiekosten. ,,Geen enkele bedrijfstak lijkt op dit moment ook maar enigszins geholpen met de aangekondigde steun. De glastuinbouw voldoet uiteraard wel aan die eis, maar dan nog resteert een mogelijke vergoeding die volledig ontoereikend is.”

"Helaas constateer ik dat de politieke wil ontbreekt om innovatieve, essentiële bedrijfstakken als de glastuinbouw daadwerkelijk te ondersteunen"

Adri Bom-Lemstra, voorvouw van de glastuiners

Over de nu genoemde plafondprijs van 3,19 euro/m3 voor gas en 0,95 euro per cent voor een kwh elektra moet formeel nog worden beslist. Een bijkomende extra verzwaring van de maatregel is dat bedrijven, die het afgelopen jaar een omzetstijging hebben gerealiseerd van meer dan 20 procent geen enkele vergoeding krijgen. De redenatie is dat bedrijven bij omzetstijging geen ondersteuning nodig hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws