Nieuws Energie
Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand
Ambachtelijke bakkers zien de toekomst donker in. Onder andere extreme energierekeningen, die soms wel twaalf keer zo hoog zijn geworden, hakken er genadeloos in.

Bakker Marcel van Zwam van de Gebackerij uit Nuenen en Deurne gaat in een klap zes keer zoveel betalen voor zijn energierekening. Foto: AD - René Manders/DCI Media.
De Ondernemer Vandaag: alles over de koopkrachtcrisis en Prinsjesdag
Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.
Het hangt als een donkere wolk aan de horizon. 1 januari, de dag dat het energiecontract van bakker Ruud van de Ven afloopt. ,,Nu is het nog te doen. We hebben nog wat vet op de botjes. Maar ik maak me nu al wel zorgen voor het nieuwe jaar,” vertelt hij het AD.
De energierekening van Van de Ven - die meerdere bakkerswinkels heeft, waaronder in Gemert en Beek en Donk - zal exploderen. ,,Zoals het er nu naar uitziet wordt voor ons de stroom tien keer zo duur en gas twaalf keer.”
Schatting: 1500 ambachtelijke bakkers moeten stoppen
Van de Ven is niet de enige bakker die zich grote zorgen maakt. Geschat wordt dat er 1500 ambachtelijke bakkerijen om zullen vallen door torenhoge kosten. De oorlog in Oekraïne heeft er niet alleen voor gezorgd dat de energierekening extreem is gestegen, maar ook de kosten voor grondstoffen en verpakkingen rijzen de pan uit.
Daarnaast wil de regering de minimumlonen opschroeven en de belastingen voor ondernemers verhogen. ,,Dit kan zo echt niet doorgaan”, concluderen Marcel en Marjolein van Zwam, die met hun Gebackerij vestigingen hebben in Nuenen en Deurne. Per 1 november loopt hun energiecontract af. ,,Dan gaan we van 3000 euro naar 18.000.”
"Je kunt niet eindeloos de prijzen blijven verhogen. Een brood van 5 euro verkopen, dat wil je niet. We nemen ons verlies nu. Een verloren klant krijg je niet meer zo snel terug. Maar er moet iets gebeuren”
Zonnepanelen bieden weinig uitkomst
Bakkers worden relatief hard geraakt door de energiecrisis omdat ze veel gas verbruiken. Van Zwam: ,,80 procent van ons bakt op gas. Omschakelen naar elektrisch is naast een enorme investering nu ook kansloos vanwege het volle stroomnet. De wachtlijsten voor zo’n aansluiting lopen op tot meer dan twee jaar.”
Zonnepanelen bieden weinig uitkomst in de bakkerswereld. Van de Ven: ,,We bakken vooral ’s nachts en in de vroege ochtend. Dan is er vrij weinig tot geen zon. En als grootverbruiker mag je geen opgewekte stroom terugleveren, dus je houdt er niks aan over.”
Lees ook: Inflatie 'choquerend' voor stadsbakkerij Urban Bakery
Kosten doorberekenen aan de klant
Onlangs schaarden veel ambachtelijke bakkers zich achter een noodkreet richting regering. Velen zien het somber in, nu ze de gestegen kosten zullen moeten doorberekenen naar hun klanten. Van Zwam gokt dat er 1 euro per brood bovenop zal komen. ,,Dan wordt een heel tarwebrood bij ons dus 4,05. We blijven positief en zetten de schouders eronder, maar we vrezen wel dat we klanten zullen verliezen.”
Van de Ven: ,,Je kunt niet eindeloos de prijzen blijven verhogen. Een brood van 5 euro verkopen, dat wil je niet. We nemen ons verlies nu. Een verloren klant krijg je niet meer zo snel terug. Maar er moet iets gebeuren.”
Over de regering: "Ik vraag me af of ze zichzelf realiseren wat er aan de hand is. Want het treft niet alleen bakkers, maar heel veel ondernemers"
Psychologisch effect van prijsstijgingen
Bij Stadsbakkerij Broodt in Eindhoven is de nood op dit moment iets minder extreem. Hun oven is elektrisch, vertelt Dido van Klinken. ,,Onze rekening is gestegen van 800 naar 1500 euro per maand. Ik zou nu niet graag in de schoenen van mijn collega’s staan. Wij zijn een kleine bakkerij en werken met lokaal meel. Maar toch zijn we bang voor het psychologische effect van de prijsstijgingen. Wat doen mensen als er weer 10 procent bovenop het brood komt?”
Wat veel bakkers betreft grijpt de overheid in en worden bijvoorbeeld belastingen op energie verlaagd. Van Zwam: ,,Dat is nu 48 procent.”
Van de Ven hoopt dat de regering wakker wordt geschud. ,,Ik vraag me af of ze zichzelf realiseren wat er aan de hand is. Want het treft niet alleen bakkers, maar heel veel ondernemers. Groenteboeren. Bloemisten. Je kunt wel van ons willen dat we vergroenen, maar dan moeten we ook tijd krijgen.”