Nieuws Energie

Hoge gasprijs: bij dit restaurant betaal je nu energietoeslag van 2,50 euro per diner

Op Prinsjesdag worden de kabinetsplannen bekend. Dan moet blijken of en hoe de regering (mkb-)ondernemers tegemoet komt in de explosief gestegen energiekosten. Tot de gasprijs naar beneden gaat, betalen gasten bij restaurant Achteraf in Zoetermeerse vanaf nu een energietoeslag van 2,50 euro per diner. ,,We moeten dit doen om te overleven. Hopelijk heeft men begrip en begrijpen onze gasten dat dit slechts tijdelijk is.”

Thomas de Waard (AD) 16 september 2022

Horeca restaurany energie gasprijs toeslag prinsjesdag 2022 kabinet plannen 2023

Foto: Shutterstock

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Alles is voor eigenaar Dirk Braam duurder geworden de afgelopen maanden. Maar niks steeg zo hard als de gasprijs. Het grillrestaurant kampt nu al met een energierekening die vier keer duurder is dan een jaar eerder.

Braam heeft vroeger in de reiswereld gewerkt en herinnert zich de oliecrisis van de jaren negentig nog goed, vertelt hij in het AD. ,,Destijds hebben de luchtvaartmaatschappijen de brandstoftoeslagen geïntroduceerd. Een transparante toeslag die als voorbeeld dient voor ons restaurant.”

Lees ook: KHN-directeur Beljaarts: 'Rekening koopkrachtcrisis belandt ten onrechte bij ondernemers'

Toeslag verdwijnt weer na verlaging gasprijs

Het moet de bezoekers van zijn restaurant geruststellen dat het om een tijdelijke noodgreep gaat. ,,Die toeslag verdwijnt weer zodra de gasprijs lager wordt.” De ondernemer merkt steeds meer dat de consumenten striktere keuzes maken in hun uitgaven. ,,Ik kan de prijzen op de menukaart ook doorberekenen, maar wanneer je uitlegt waarom de prijzen zo hoog zijn, heeft men meer begrip. Dan weet men ook dat je niet profiteert van de situatie.”

Braam vermoedt namelijk dat het nog weleens gebeurt in bepaalde sectoren, zoals in de vleesindustrie. ,,Voor tournedos betaal ik nu bijvoorbeeld bijna 50 procent meer. Dat staat mijns inziens niet in proportie met de inflatie en duurdere grondstoffen.”

Foto: Restaurant Achteraf

Investering in dikke gordijnen en infraroodschermen

Volgens de ondernemer heeft hij zijn eigen prijzen tot nu toe zo min mogelijk verhoogd. ,,Ik heb ervoor gekozen om de marges die we zelf overhouden te verkleinen, zolang het restaurant maar vol blijft. Vaste gasten verliezen in de loop der tijd zou desastreus zijn.”

Hoe hoog de gasrekening voor het restaurant uiteindelijk wordt deze winter, blijft spannend voor Braam. ,,We hebben in ieder geval goed nagedacht over waar we kunnen besparen. Zo hebben we de tafels dichter bij elkaar gezet en een gedeelte van het restaurant afgeschermd met dikke gordijnen. Ook hebben we geïnvesteerd in infraroodschermen. Met deze twee maatregelen hoeven we de kachel op slechts zestien graden te zetten."

Lees ook: Horeca wil compensatie energiekosten en lagere werkgeverslasten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws