Nieuws Energie

Horeca grijpt naar tijdelijke toeslag of korter open om hoge energierekening

Een tijdelijke energietoeslag in rekening brengen of het inkorten van de openingstijden: ook horecaondernemers worstelen met de hoge energierekening. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lukt het maar een deel van de cafés en restaurants om de gestegen kosten door te berekenen. Een tijdelijke toeslag kan soelaas bieden.

Eva Schouten (NU.nl) 17 november 2022

Horeca grijpt naar tijdelijke toeslag of korter open om hoge energierekening economie nunl

Horeca-ondernemer Filippos Tsatsos vraagt 50 cent energietoeslag in zijn restaurant. Foto: NU.nl

,,Wij kiezen voor een tijdelijke toeslag, want die kunnen we makkelijk terugdraaien als het niet meer nodig is", zegt eigenaar Filippos Tsatsos van The Real Greek in Delft tegen NU.nl. Zijn energierekening ging in oktober van 2.200 euro in de maand naar 7.500 euro.

,,Ik kan niet zoals de mensen thuis de verwarming lager zetten. Of de lampen pas aandoen als een klant gaat zitten." De Griek koos voor wat hij de eerlijkste optie noemt. ,,Die 5.000 euro verschil heb ik gedeeld door het aantal klanten dat maandelijks binnen eet. Dan kom ik op 0,50 euro per persoon."

"Ik kan niet zoals de mensen thuis de verwarming lager zetten. Of de lampen pas aandoen als een klant gaat zitten"

Horeca-ondernemer Filippos Tsatsos

KHN staat positief tegenover een tijdelijke toeslag. ,,Het staat ondernemers vrij om dat te doen", aldus een woordvoerder. ,,Het is vergelijkbaar met een tijdelijke brandstoftoeslag in de luchtvaart, wanneer de brandstofprijzen sterk zijn opgelopen."

De belangenorganisatie vindt wel dat klanten van tevoren duidelijk geïnformeerd moeten worden. Zoals de zaak in Delft dat doet: middels een bord bij de entree, bij de kassa en ook nog op de rekening.

Lees ook: Hoge gasprijs: bij dit restaurant betaal je nu energietoeslag van 2,50 euro per diner

'Als ik twee uur minder open ben, verdien ik niks'

Van zijn duizend klanten in de maand zijn er misschien een of twee die een opmerking maken over de energietoeslag, zegt Tsatsos. ,,Dan leggen we het uit en dan begrijpen de mensen het", aldus de restauranteigenaar.

In een enquête van brancheorganisatie KHN onder iets meer dan tweeduizend leden zegt 3 procent dat hij of zij de gestegen energiekosten helemaal kan doorberekenen. 43 procent kan dat gedeeltelijk en 54 procent - de meerderheid - niet.

Iets minder dan een derde heeft daarom gesneden in de diensten, services of faciliteiten. Daaronder valt het inkorten van de openingstijden. Voor Tstatsos is het inkorten van de openingstijden geen optie. ,,Als ik twee uur minder open ben, verdien ik twee uur niks."

Lees ook: Energietoeslag op je restaurantbon of duurdere gerechten: horeca hoopt op begrip van klanten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws