Nieuws Energie

Klimaatminister Rob Jetten haalt zijn brood bij bakker Hans in Beek-Ubbergen, maar hoe lang nog?

Klimaatminister Rob Jetten haalt zijn brood bij Hans, de Echte Bakker in Beek-Ubbergen, vertelde hij deze week in een interview met tv-programma Nieuwsuur. De bakker betaalt nu drie keer zoveel voor energie . Kan Jetten hier straks nog zijn brood kopen?

Jacqueline van Ginneken (AD) 26 september 2022

Bakker jetten energie

Bakker Hans en dochter Anne van De Echte Bakker in Beek-Ubbergen. Op zaterdag haalt klimaatminister Rob Jetten hier zijn brood. Foto: Paul Rapp.

Hij zei het zelf bij Nieuwsuur. Of de minister nog wel voeling heeft met ‘de gewone man’, was de vraag. Want de afgelopen maanden leken de ministers blind en doof voor de onrust, de grote zorgen en slapeloze nachten van veel Nederlanders die hun energierekening explosief zagen stijgen.

Niet alleen onder de Haagse stolp

Maar Rob Jetten zit echt niet alleen maar onder de Haagse stolp, verzekerde hij, want hij gaat op zaterdag naar de bakker. Naar Hans, de Echte Bakker in Beek-Ubbergen, het heuveldorp waar Jetten woont. De bakker die ambachtelijk brood verkoopt, volkoren, desem, spelt. Brood dat nog de tijd krijgt om te rijzen.

Ja, ze kennen Rob Jetten als klant. ,,Klopt, hij komt hier in de winkel”, zegt Anne van IJzendoorn (38) in het AD. Hier liggen broden uitgestald met namen als Shape, Toendra en Panda. Er zijn kwarkbollen, boterkoeken, kandijkoeken, muffins, kaasbroodjes. En taartjes.

Samen met zus Ellen, moeder Dory - ‘zij is de vliegende keep‘ - en vader Hans runt ze de bakkerszaak in het hart van het heuveldorp met een slager, een supermarkt, een Primera en een Kruidvat.

Lees ook: Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

Geen gesprekken over energieprijzen

Waar de gesprekken op zaterdagmorgen in de bakkerswinkel dan over gaan? Niet over de hoge energierekening, zeggen vader en dochter. Het moet voor de minister ook leuk blijven om in de winkel te komen, vinden ze. Bovendien respecteren ze zijn privacy - in de goedlopende bakkerszaak luisteren er al gauw een tiental klanten mee.

Dus nee, geen gesprekken over de zorgen die er zijn over de hoge energieprijzen. De klimaatminister vraagt er kennelijk ook niet naar, hoe het gaat nu de energieprijzen zo explosief zijn gestegen. En of de bakker het allemaal nog wel redt.

Lees ook: Hoogleraar Eijffinger: 'Kabinet moet problemen mkb snel oplossen. En dat gaat ook gebeuren'

Vakantie en Vierdaagsefeesten

De gesprekken gaan over bijvoorbeeld de vakantie en de Vierdaagsefeesten. ,,Over koetjes en kalfjes. Over de broden en het verschil tussen spelt en volkoren. Gewoon gezellig. Op zaterdag delen we in de winkel wat lekkers uit aan klanten, zoals een stukje cake, speculaas, saucijzenbroodje. Je probeert het persoonlijk te maken. Dag meneer, dag mevrouw, een beetje vriendelijkheid, dat kost geen geld”, zegt Hans van IJzendoorn.

Energieprijs verdrievoudigd

Het ‘Groesbeeks Heuveltje’ is inmiddels bekend in Den Haag. Anne heeft het bewijs op haar telefoon: een fotootje van de stevige lekkernij van brood, rozijnen, spijs en amandelschaafsel dat op tafel in het Torentje staat. Maar zorgen zijn er wel degelijk. Zorgen over de stijgende energieprijzen; als het zo doorgaat kan minister Jetten straks niet meer zijn brood bij zijn favoriete bakker halen.

Want bakkers hebben te maken met oplopende grondstofprijzen en daar komen de torenhoge energieprijzen bij. Een groot deel van de bakkers gaf begin deze maand aan in ernstige problemen te komen of zelfs failliet te gaan. De NBOV, de organisatie van ambachtelijke brood- en banketbakkers, deed een dringende oproep aan Den Haag: ‘Kom met een oplossing’. Maar in Den Haag was het advies van de ambtenarij: bakkers en cafetaria kunnen failliet gaan. Ze hebben 'geen maatschappelijk ontwrichtende waarde'.

Ook bakker Hans, met nog een winkel en een bakkerij in Groesbeek, zag de afgelopen maanden de energierekening exploderen. Ze hadden net pech dat het vaste energiecontract in juli afliep. De rekening ging toen van 4200 naar 12.000 euro per maand, en als er niks gebeurt ligt er straks een rekening van 24.000 euro per maand. Natuurlijk kijken ze naar duurzame oplossingen, maar zo’n groot financieel gat, daar kun je niet tegenaan bakken.

"We zullen het nog wel even uitzingen. Maar we hopen dat Den Haag snel met een oplossing komt"

‘Ik laat schip niet zinken’

Hans: ,,We zijn een gezond bedrijf. We hebben wel wat vet op de botten, ons bedrijf bestaat al langer. Ik laat het schip niet zinken, we gaan gewoon door. Maar als er geen oplossing komt... We zullen het nog wel even uitzingen. En we houden dezelfde prijzen aan zolang het kan, een tarwebrood kost 2,80 euro. Maar we hopen dat Den Haag snel met een oplossing komt. Een collega-bakker zegt: als er geen hulp komt voor 1 oktober, dan moet ik stoppen.”

Dus ja, grote zorgen want het gaat hard met de centjes. Maar minister Rob Jetten willen ze er niet mee lastig vallen als hij zaterdag zijn brood komt halen. Niet rechtstreeks in ieder geval. Anne heeft wel aan een vriend van Jetten verzocht: ‘Als je hem spreekt, wil je vragen of hij denkt aan de bakker om de hoek?’

,,Tijdens corona waren wij, bakkers, een cruciale beroepsgroep”, zegt ze. Daar is het bedrijf goed doorheen gekomen. Bakker Hans: ,,Dankzij ons team van 25 mensen, een fijne club. We zaten net weer goed in de flow.” Dochters Anne en Ellen zijn zijn opvolgers. Maar Hans, die al zijn hele leven in het bakkersvak zit, wil in deze tijd de zaak niet verlaten.

Het 'Groesbeeks Heuveltje', een lekkernij van bakker Hans en inmiddels ook gesignaleerd in het Torentje. Foto: DG.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws