Nieuws Energie

Kabinet: tot 3,1 miljard energiesteun voor selecte groep mkb-ondernemers

Wat de Haagse bronnen gister al meldden, het kabinet zet inderdaad maximaal 3,1 miljard euro opzij voor steun aan mkb-ondernemers die veel energie verbruiken. Het kabinet is vrijdag in de ministerraad akkoord gegaan met het pakket.

Van onze redactie 14 oktober 2022

Laatste update: 14 oktober 2022 16:51

Energierekening gasmeter crisis

Afbeelding: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste ondernemersnieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

De steun geldt pas vanaf komend voorjaar: doordat het invullen van de regeling tijd kost, en de ingreep getoetst moet worden aan Europese regels, gaat het loket naar verwachting op zijn vroegst in april 2023 open. Tot die tijd gaat de fiscus wel soepeler om met verzoeken om belastinguitstel. Daarnaast hebben banken aangegeven bereid te zijn 'sneller en soepeler' leningen te verstrekken. De regeling geeft wat meer zekerheid aan de banken dat een mkb-ondernemer de leningen kan aflossen.

Lees ook: Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

Minister Adriaansens van Economische Zaken zegt met de tegemoetkoming in de kern gezonde bedrijven te willen helpen. Het gaat vooral om bakkers, slagers en tuinders: relatief kleine ondernemingen die veel gas en/of elektriciteit gebruiken. 'Zij willen namelijk over het algemeen besparen en verduurzamen, maar ontkomen tegelijkertijd door hun type productieproces of dienstverlening niet aan een hoog energieverbruik'.

De bewindsvrouw zegt in een toelichting dat bewust is gekozen voor een zeer selecte groep die wordt gesteund. Adriaansens noemt als voorbeeld 'de bakkerij die met een opstapeling van problemen' kampt door recente tegenslagen, maar wel financieel gezond is.

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

Details van de regeling kwamen eerder al naar buiten: bedrijven komen in aanmerking als hun energiekosten overeenkomen met minstens 12,5 procent van hun omzet. De steun gaat alleen naar middelgrote en kleine bedrijven (maximaal 250 werknemers) met een verbruik van 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom. Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden, kunnen de helft van de stijging van de energiekosten vergoed krijgen ten opzichte van de 'drempelprijs' (1,19 per kuub gas en 35 cent per kilowattuur elektriciteit).

Wel geldt een maximumbedrag van 160.000 euro per onderneming. Wegens Europese regels geldt voor landbouwbedrijven, zoals de glastuinbouwers die ook door de hoge energieprijzen in de problemen dreigen te komen, een maximum van 62.000 euro.

Lees ook: Orchideeëntelers van alle tuinders het hardst getroffen door hoge energieprijzen

KHN: 'Dit lijkt zo'n regeling waar nét niemand iets aan heeft'

,,Fijn dat het kabinet nadenkt over hoe bedrijven te helpen en het is fijn dat de regeling waarschijnlijk een jaar zal voortduren. Daartoe hebben we als KHN ook eerder opgeroepen. Alleen lijkt dit zo’n regeling waar nét niemand iets aan heeft", stelt Dirk Beljaarts, KHN-directeur. ,,Allereerst de timing. De pijn is nú en veel ondernemers hebben niet de luxe om tot het voorjaar te wachten. Daarnaast is de regeling aan de onderkant en bovenkant zo afgeknepen dat er bijna geen bedrijven zijn die hier écht mee geholpen zijn. Het grootste deel van de horecabedrijven zit hoogstwaarschijnlijk onder de drempel van 12,5 procent en zijn ook niet wezenlijk geholpen met de regeling voor huishoudens en kleinverbruikers. In 2019 was in de horeca het gemiddelde aandeel energie 2,4 procent van de omzet."

'Horeca letterlijk en figuurlijk in de kou'

Dirk Beljaarts verduidelijkt het nog maar eens: het kabinet laat de horeca-ondernemers letterlijk en figuurlijk in de kou staan deze winter. ,,Het is een vreemde gedachte dat ondernemers die onder de drempel zitten geen financiële hulp nodig zouden hebben. Daarnaast zullen door het beoogde plafond sommige grotere bedrijven maar deels geholpen worden. Het kabinet lijkt met name te hebben ingezet op koopkrachtondersteuning van met name huishoudens en is daarbij het belang van het mkb te veel uit het oog verloren. Ik hoop dat het kabinet in de Ministerraad vandaag tot een ander inzicht komt en de uitwerking van de TEK ruimer uitpakt dan nu bekend geworden is. En anders is het aan de Tweede Kamer om dit te herstellen. Want een hulpregeling die feitelijk niemand helpt, daar heeft niemand iets aan."

Lees ook: Energietarief van 80.000 euro per maand: ‘Er gaan flinke klappen vallen in de horeca’

INretail: 'Het gaat er om bedrijven door de winter heen te helpen'

Brancheorganisatie INretail vindt dat het kabinet met de energiesteun voor mkb-ondernemers 'het paard achter de wagen spant'. De regeling, die in april ingaat, komt veel te laat. ,,Tussen nu en 1 april zijn we haast zes maanden verder", aldus een woordvoerder. ,,De nood is juist nu aan de man en wordt per maand urgenter. Het gaat er juist om dat bedrijven door de winter heen worden geholpen."

Datzelfde geluid geven de professoren Molenaar en Van Teeffelen af in dit artikel. 'Deze regeling gaat in het voorjaar 2023 in? Vrijwel alle bedrijven die de steun nodig hebben, bestaan dan niet meer', aldus Lex van Teeffelen (Entrepreneurial Finance and Firm Acquisition). 'Waarom niet hetzelfde tijdpad als voor particulieren? Het gaat hier om circa 1,2 miljoen ondernemers en bijna 1,6 miljoen arbeidsplaatsen. Nu wreekt zich de totale incompetentie en gebrek aan kennis van de financieel-economische wereld van de huidige ministers in de sociaal-economische driehoek. Ik verwacht sterk oplopende werkloosheidcijfers vanaf Q1 2023. Toch nog ergens groei'.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws