Nieuws Energie

Kabinet schrapt ook verbruiksdrempel voor energiesteun mkb

Een dag nadat de energiecompensatie voor middelgrote en kleine bedrijven al was uitgebreid, laat het kabinet een andere voorwaarde voor de regeling vallen, namelijk de verbruiksdrempel. Daardoor kunnen ook bedrijven steun krijgen die minder gas of stroom verbruiken dan de drempels die het kabinet had bedacht, zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken.

Van onze redactie 11 november 2022

Laatste update: 11 november 2022 15:55

Micky adriaansens minister economische zaken energie TEK mkb ondernemers steun

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Foto: ANP

Ze komt daarmee tegemoet aan de wensen van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal en Chris Stoffer van de SGP. Zij wijzen erop dat sommige kleine mkb'ers ten opzichte van hun omzet veel verbruiken, maar doordat ze zo klein zijn geen aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming. Bontenbal vreest bovendien voor een 'perverse prikkel', waardoor ondernemers mogelijk de kachel nog even aanzetten om de drempel te halen.

Lees ook: Ondernemersorganisaties: 'Verlaging drempel TEK goede stap in betere compensatie energie-intensieve bedrijven'

Energiekosten minstens 7 procent

Adriaansens was gevoelig voor de kritiek. Ze zegt dat met een kleine ingreep een grote groep ondernemers gebaat is. Door de drempels van 5.000 kubieke meter gas of 50.000 kWh elektriciteit te schrappen, komen volgens het kabinet 62.000 ondernemers in aanmerking voor de steun in plaats van 41.000. De kosten voor het pakket stijgen met 500 miljoen naar 1,7 miljard euro.

Woensdag kondigde het kabinet al aan dat ondernemers in aanmerking komen voor steun als de energiekosten minstens 7 procent van hun omzet bedragen, in plaats van de eerder voorgestelde 12,5 procent. Ook kunnen meer bedrijven steun krijgen.

Lees ook: Bakker Hans moet 49 mensen ontslaan na faillissement: energierekening van 13.000 euro per maand

'Kom met voorschotten zoals NOW'

Voorman Arend Kisteman van brancheorganisatie Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) drukte woensdag in het perscentrum Nieuwspoort een aantal leden van de Tweede Kamer al op het hart de TEK-regeling verder aan te passen voor mkb-ondernemers. Vooral de bakkersbranche heeft het zwaar. Kisteman heeft de Kamerleden en minister Adriaansens gemaand de regeling snel te gaan optuigen, en om snel uit te keren. Hij heeft namelijk net als ONL-voorman Hans Biesheuvel de angst dat zijn achterban pas in het voorjaar het geld gaat krijgen.

,,Veel te laat”, stelt Kisteman. ,,Bakkers moeten nu eerst maanden zelf die hoge energierekening betalen. Kom net als bij coronaregelingen als NOW met voorschotten. Op dit moment zijn bakkers daardoor ook niet in staat te verduurzamen. Geen bank zal ze een lening verstrekken.”

Lees hier het volledige gesprek met Arend Kisteman.

Lees ook: Bakkers vallen om, maar Erik neemt de bekende Nijmeegse bakker Arend juist over

'Juist belónen in plaats van subsidiëren'

Econoom Lex van Teeffelen snapt niet waarom de TEK-regeling zo ingewikkeld moet zijn. Je kunt ondernemers volgens hem veel concreter helpen. De lector aan de Hogeschool Utrecht, lectoraat Financieel-Economische Innovatie, pleit voor beloning in plaats van subsidie: ,,Geef ondernemers die hun ovens of koelingen willen verduurzamen per direct voorrang bij de netbeheerders.''

Van Teeffelen is net als Klaas Knot, president van DNB, het erover eens dat de TEK-regeling van korte duur moet zijn om zo de omschakeling naar elektriciteit te versnellen.

Lees hier het volledige gesprek met Lex van Teeffelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws