Aangeboden door DELTA Energie

Branded Content Energie

Kiezen voor groen gas even simpele als logische stap

Zeeuwen kunnen nu voor groen gas kiezen. Daarmee draag je bij aan de Zeeuwse natuur, legt directeur Energie Roel Meijerink de strategie van leverancier DELTA uit. ,,Tot we helemaal van het gas af kunnen, maken we het zo duurzaam én betaalbaar mogelijk.”

Eldert Kuiken 17 juni 2020

Delta energie zeeland

DELTA's directeur Energie Roel Meijerink. Foto: Evert van Moort

De Zeeuwse energieleverancier zet al jaren grote stappen richting volledig duurzame energie. Op 1 januari 2016 zette DELTA alle klanten in één keer over op 100 procent groene stroom en heeft het geen kolen- of gascentrales meer in bezit. De nieuwe mijlpaal is groen gas, dat een stuk duurzamer is dan normaal aardgas. Dat past in de bedrijfsstrategie waarmee het bedrijf bijdraagt aan het behoud van de Zeeuwse natuur.

Kiezen voor groene stroom én groen gas is voor directeur Energie Roel Meijerink daarom ‘een even simpele als logische stap’. ,,Groen gas bestaat op dit moment uit een mix van biogas en CO2-gecompenseerd gas. Biogas is gas dat gemaakt wordt door vergisting van onder meer plantenresten. Omdat planten CO2 opslaan, brengt het verbranden van biogas per saldo niet meer CO2 in het milieu. Het aandeel biogas is nu nog heel beperkt en dat bouwen we geleidelijk uit.”

''Als je het aardgas van een gemiddeld huishouden in één keer zou vervangen door biogas, dan betaal je op jaarbasis vele tientallen euro’s meer''

Roel Meijerink, DELTA

Betaalbaar zijn en blijven

De reden daarvan is dat het betaalbaar moet zijn en blijven. ,,Biogas is schaars en daarom duur. Als je het aardgas van een gemiddeld huishouden in één keer zou vervangen door biogas, dan betaal je op jaarbasis vele tientallen euro’s meer. Dat past niet bij onze doelstelling om duurzame energie betaalbaar te houden.”

Het groene gas bestaat daarom nu voor het grootste deel uit CO2-gecompenseerd gas. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding van gas compenseert DELTA door investeringen in duurzame energieprojecten in Zeeland, via het Zeeuws Klimaatfonds, en in het buitenland. ,,CO2-compensatie is voor ons een tussenstation. Zodra meer biogas beschikbaar komt en het betaalbaarder wordt, vervangen we CO2-gecompenseerd gas door biogas.”

Lees ook: Zo wordt de Zeeuwse kust in 2030 klimaatneutraal

Zeeuwse natuurschoon behouden

De energieleverancier doet meer om het Zeeuwse natuurschoon te behouden, zoals een partnership met De Zeeuwse Natuur. ,,Dat is het samenwerkingsverband van Zeeuwse organisaties die zich richten op natuur: IVN Natuureducatie, Nationaal Park Oosterschelde, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en museum Terra Maris. Van iedere 1.000 kuub van ons groen gas gaat vijf euro naar De Zeeuwse Natuur om hun inzet voor de natuur in onze provincie te ondersteunen. We zijn een puur Zeeuws bedrijf en houden net zoveel van Zeeland als onze klanten dat doen.”

Coördinator Sven van Rijswijk van De Zeeuwse Natuur herkent de sterk duurzame drive van DELTA. ,,De natuur speelt een belangrijke rol en daarin is DELTA een logische partner, temeer omdat veel Zeeuwen er klant zijn.”

Dit artikel kwam tot stand in samen werking met DELTA. Meer informatie op deltaenergie.nl

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.