Aangeboden door MKB-Nederland
Branded Content Energie
Slim geld besparen: deze onderneemster bespaart ieder jaar 1200 euro met andere verlichting
,,Zorg ervoor dat de mensen waarmee je werkt snappen wat duurzaamheid is. En neem ze daarom mee in de stappen die je zet om je onderneming energie zuinig te maken.” Dat is de belangrijkste tip die Martine Nijland van Restaurant café Houtplaats voor andere ondernemers heeft. Ook de mede-eigenaresse van de horecazaak uit Rheden heeft sinds deze zomer te maken met de Informatieplicht Energiebesparing. Ze neemt voor de volle honderd procent haar verantwoordelijkheid.

Als je het hebt over boezemvrienden, dan volstaat het voorbeeld van Martine Nijland en Pauline van Mierlo. Ze gaan al 35 jaar terug en hun gedeelde passie voor horeca speelt daarbij een belangrijke rol. Het is dan ook geen wonder dat de twee inmiddels al 20 jaar partners in crime zijn in deze branche. ,,Pauline en ik zijn allebei van die Bourgondiërs. We houden van gezelligheid, lekker eten en drinken en wilden daarom zelf iets opzetten. Een eigen restaurant. Omdat we allebei kinderen hebben, vroegen we ons af waar we dan zelf heen zouden gaan als we die meenemen. In ieder geval geen zaak waar je alleen maar pannenkoeken en uitsmijters kunt eten. Zo ontstond Restaurant Prinsheerlijk. Een plek middenin de natuur waar je vis en vlees kon eten terwijl er volop vermaak was voor de kinderen.”
Zakelijke markt Houtplaats
Nijland vertelt dat ze daar vijf jaar geleden mee zijn gestopt. De kinderen waren groot en het was tijd voor een nieuwe uitdaging. De twee gretige ondernemers hadden echter te maken met de economische crisis, de zaak verkopen was geen optie en dus moest er een nieuw concept worden bedacht voor dezelfde plek. Een periode van vakantie en bezinning volgde. ,,We zitten onderaan de Posbank, Oost Veluwezoom en vlakbij het knooppunt Velperbroek. Daarnaast hebben we drie grote zalen waarin we zo 150 mensen kwijt kunnen. Het leek ons ideaal voor de zakelijke markt; goed te bereiken en in een rustige omgeving. Het is een succes gebleken en we zijn er superblij mee. Restaurantje spelen kunnen we inmiddels wel, dus dit was echt een nieuwe uitdaging. Vergaderingen, trainingen, grote bedrijfsevents, kerstmarkten, trouwerijen en condoleances. We doen het allemaal. En het eten is à la carte.”
Het enige waar het destijds nog aan ontbrak, was een geschikte naam voor de nieuw te openen onderneming. ,,Ik ben me gaan verdiepen in de omgeving waarin we zitten. Waar ons perceel op staat. Het bleek een opslagplaats voor hout te zijn geweest. Omringd door het bos. In ons restaurant vormt hout de rode draad. We grillen er ons vlees op, stoken vaak buiten op ons terras, ons interieur is van hout en het draait allemaal om een plaats waar je elkaar ontmoet: Houtplaats.”
,,Zoals je misschien al merkt zijn Pauline en ik volop bezig met onze passie. We werken er hard voor om mensen aan ons te binden en daar speelt bewustwording van energieverbruik een hele belangrijke rol bij. Vandaag de dag verwacht iedereen dat je je best doet voor het milieu en duurzaam werkt. Ik sta daar volledig achter, maar daar moeten wel investeringen voor worden gedaan. En iedere euro is er eentje. Daar komt de Informatieplicht Energiebesparing in beeld. Ik had er al vijf e-mails over ontvangen, maar simpelweg geen tijd voor gehad. Ik vind dit iets wat je als drukke ondernemer ook niet zelf moet doen. Dat kost allemaal veel meer tijd en geld en daarom ben ik blij met mijn energieadviseur Dennis Sanders. Hij vertelde me dat ik de Informatieplicht Energiebesparing echt serieus moest nemen en dat hij er wel voor mij mee aan de slag wilde gaan. Er is een energiescan van Houtplaats gemaakt en die gaan we binnenkort doornemen.”
Informatieplicht Energiebesparing
Wie denkt dat Nijland en Van Mierlo pas na deze ontmoeting in actie komen om te voldoen aan hun informatieplicht, heeft het mis. Haar slimme meter ontvangt ze deze week en qua apparatuur zijn er al behoorlijke stappen gemaakt. Er is onder andere geïnvesteerd in de koffiemachine, de glansspoelmachine, de vaatwasser en in de ovens. ,,Die laatste waren al tien jaar oud. Die vreten energie en daar moet je gewoon afscheid van nemen. Net zoals de ouderwetse manier van verlichten. Op de kelder na is alles bij ons inmiddels LED. In eerste instantie denk je ‘ik bespaar er maar honderd euro per maand mee’, maar dat is wel twaalfhonderd euro per jaar.”
Om alles optimaal te laten renderen, wijst Nijland nogmaals op de tip waar ze dit verhaal mee begon. ,,Je mensen moeten snappen hoe het zit met duurzaamheid en waarom jij bepaalde keuzes maakt. Tot een paar jaar geleden deed iedereen maar wat op dat gebied en stapten ze er veel te makkelijk overheen. Nu is dat anders en merk ik dat mijn collega’s het interessant vinden hoe onze nieuwe koffiemachine dan precies in elkaar zit. Dat wil je bereiken. Werk met je hoofd én je hart en snap wat je doet.”
Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Met ingang van 1 juli 2019 is daar nog een wettelijke verplichting bijgekomen. Volgens de Informatieplicht Energiebesparing ben je voortaan namelijk ook verplicht te rapporteren in het eLoket van RVO welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Wat en hoe? Volg het stappenplan.