Nieuws Energie

Onderzoek Allianz: 58 procent meer faillissementen in 2023

Steeds meer ondernemers zullen faillisement voor hun bedrijf moeten aanvragen, zo analyseert Allianz Trade in een nieuw onderzoek waarin de onderzoekers kijken naar de ondernemersontwikkelingen in 44 landen. Ze spreken niet eens over de nabije toekomst, maar over de golf die al gaande ís. Van die Europese topmarkten heeft Nederland de meest negatieve analyse gekregen.

Van onze redactie 27 oktober 2022

Failliet allianz trade onderzoek

Foto: Shutterstock

,,De toename van het aantal bedrijfsfaillisementen is voor de meeste landen al een feit. Met name voor de Europese topmarkten. Nederland is als open exportland altijd ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. De neergang van de economie komt hier hard aan. Daarbij zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij de overheidssteun. Veel mkb-bedrijven klagen over de effectiviteit." De analyse van Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, over de nabije toekomst, is grim.

De conclusie van het nieuwste rapport van Allianz Trade beidt dan ook weinig redenen tot glimlachen. Internationaal gaan er dit jaar en volgend jaar grote hoeveelheden bedrijven failliet. Voor Nederland wordt dit nog veel erger. De verwachte stijging van het aantal faillissementen in Nederland met 58 procent is de grootste stijging van de 44 landen die worden vergeleken door Allianz Trade.

Lees ook: INretail: '5 procent huurstijging winkelpanden het maximum'

Oorzaken faillisementsgolf

De oorzaken van de problemen laten zich raden. De stijgende energieprijzen, stijgende rente en eveneens stijgende lonen worden aangehaald als redenen voor de forse tegenwind voor ondernemers. Juist de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden aangehaald als de partijen die het meest failliet zullen gaan.

Lees ook: Niet alleen bakkers, ook groentewinkels richting faillissement: 'De kosten exploderen'

Oplossingen worden wel voorzien door de onderzoekers, met name van overheden wordt ingrijpen verwacht. Dat zou voor de meeste Europese landen betekenen dat meer dan 10 procentpunt aan bedrijven mínder failliet gaat. Specifieke getallen voor Nederland worden niet direct duidelijk in het onderzoeksrapport.

Eind 2023 zou de faillissementsgolf ten einde moeten komen en zou het aantal failliete bedrijven terug moeten gaan naar het niveau van voor corona.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws