Nieuws Energie

ONL-voorman Biesheuvel pleit voor vaart achter TEK en een overgangsregeling

De energiesteun (TEK-regeling) aan het midden- en kleinbedrijf komt door politiek getreuzel te laat. De regeling gaat pas volgend jaar april in en het pad ernaar toe is ongewis. Ondernemersorganisatie ONL pleit daarom voor het verstrekken van voorschotten aan onder andere bakkers, slagers en andere kleine ondernemingen die veel gas en elektriciteit verbruiken.

Van onze redactie 20 oktober 2022

Hansbiesheuvel onl 1

ONL-voorman Hans Biesheuvel. Foto: Archief

ONL-voorman Hans Biesheuvel constateert dat er in politiek Den Haag aandacht is voor de TEK-regeling en de komende winter, maar er is volgens hem meer nodig. ,,Help ondernemers eerst deze winter door”, is zijn noodkreet, om in dat kielzog de verduurzaming - het afkoppelen van gas - aan te kaarten. ,,Zet tegelijkertijd als kabinet vol in op een snelle verduurzamingsslag van het mkb en biedt ondernemers handelsperspectief bij het verduurzamen. Maar voorlopig zie ik geen echt plan en urgentie om mkb’ers te steunen bij verduurzaming en allerlei beperkingen op te heffen waar je in de praktijk tegenaan loopt. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld geen laadstation voor hun pand krijgen en bakkers kunnen niet overstappen op elektrische ovens, omdat de netbeheerders geen ruimte meer hebben op het stroomnet. Er is een stimuleringsregeling voor zonnepanelen op daken. Maar verzekeraars vinden dat risicovol en komen met hogere premies waardoor de business case niet meer valt rond te krijgen.”

Extra geld voor duurzaamheidssubsidies vindt ONL onvoldoende doordacht. Biesheuvel: ,,Steun het kleinbedrijf en het mkb op het gebied van verduurzaming gericht in de vorm van geld en advies. Veel bedrijven zijn bereid een verduurzamingsslag te maken, maar weten gewoon niet hoe ze moeten verduurzamen en wat voor hen specifiek de beste stappen zijn.”

Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet

'Tweede Kamer moet snel debatteren over TEK-regeling'

Biesheuvel richt zijn pijlen op leden van de Tweede Kamer om snel te komen met een debat over dit onderwerp. ,,Chris Stoffer (SGP) heeft toegezegd hierop aan te gaan dringen. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn het daar volgens mijn bronnen mee eens. D66 en CU willen het pas op 10 november en dat is gewoon heel laat.”

Vooral bakkers, slagers, snackbarondernemers en restaurants, relatief kleine ondernemingen die veel gas en elektriciteit gebruiken, voelen zich niet geholpen met de aangekondigde TEK-regeling. Biesheuvel: ,,De voorwaarde dat minimaal 12,5 procent van de omzet moet bestaan uit energiekosten is een obstakel. Veel ondernemers komen niet aan dit percentage en krijgen daardoor straks geen tegemoetkoming, terwijl ze wel een torenhoge energierekening hebben.”

"Banken zijn al jaren huiverig om leningen aan het mkb te verstrekken. Het risico is voor hen gewoon te groot"

Hans Biesheuvel van ONL

Ook ligt de drempel voor het minimale energieverbruik van 5000m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit te hoog voor veel ondernemers, constateert de ondernemersorganisatie. Voor de wat grotere bedrijven die wel aan deze voorwaarden voldoen, is het maximumbedrag van 160.000 euro per onderneming een druppel op de gloeiende plaat.

Voorschotten nodig om de winter door te komen

ONL pleit daarom voor het verstrekken van voorschotten. ,,Er moet met spoed duidelijkheid komen over de overbruggingsregeling tot 1 april 2023, dan gaat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) namelijk pas open", aldus Biesheuvel. ,,Ik voorzie dat pas op zijn vroegst uitgekeerd gaat worden in juni/juli 2023. De TEK-regeling start wel al op 1 november, laat de overheid met voorschotten komen om de periode tot 1 april te overbruggen. We hebben het uitkeren van voorschotten al in de coronaperiode gedaan, dus ervaring mee. Achteraf kan dan worden berekend of er te veel of te weinig is betaald."

De ONL-voorman zet daarbij ook zijn vraagtekens bij de huidige plannen van het kabinet om tot die tijd soepeler om te gaan met verzoeken om belastinguitstel. ,,Veel ondernemers hebben al een coronabelastingschuld. Nog meer uitstel van belasting maakt de financiële positie van het bedrijf alleen maar kwetsbaarder. Je verbetert er de liquiditeit niet mee. Integendeel.”

Daarnaast hebben banken aangegeven bereid te zijn ‘sneller en soepeler’ leningen te verstrekken, maar Biesheuvel denkt niet dat dit in de praktijk gaat werken: ,,Banken zijn al jaren huiverig om leningen aan het mkb te verstrekken. Het risico is voor hen gewoon te groot.”

Lees ook: Stomerij-eigenaar Dennis ziet energiekosten van 1.800 euro naar ruim 7.000 euro per maand stijgen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws